Mátyás
-6 °C
1 °C

Médiakuratóriumi sorsolás: lelki elsősegély és nőegylet

2003.04.30. 16:44
Az Országos Rádió és Televízió Testület szerdán sorsolta ki a közszolgálati médiumok kuratóriumaiba tagokat delegálható civil szervezeteket. A Magyar Rádióba bekerült - egyebek mellett - a Független Női Szövetség, a Magyar Televízió kuratóriumába pedig a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége.
Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szerdán kisorsolta azokat a civil szervezeteket, amelyek tagot delegálhatnak a három közszolgálati médium - a Duna Televíziót működtető Hungária Televízió, a Magyar Rádió és a Magyar Televízió közalapítvány - kuratóriumába.

Magyar Rádió

A Magyar Rádió e testületébe megegyezés alapján jutott be az Országos Horvát Önkormányzat, valamint a Magyarországi Református Egyház képviselője, míg az Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület kategóriájában egyetlenként indult, így sorsolás nélkül szerezte meg a helyét. Emellett tagot delegálhat a Magyarországi Örmény Apostoli Egyház, a Magyar Cigányok Antifasiszta Szervezete, a Magyar Zeneművészeti Társaság, a Magyar Tartalomipari Szövetség, az Alkotó Képzőművészek és Írók Országos Szövetsége és a Művelődési Intézmények Megyei és Regionális Kulturális Szerveződések Országos Szövetsége.

Helyet kapott a Magyar Rádió e grémiumában a Magyar Alkotók és Gondolkodók Független Szakértői Társaság, a Közéleti Önképzőkör, a Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Magyar Reklámszövetség, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége, a Reális Zöldek Klub, a Független Női Szövetség, az Országos Ifjúsági Telekommunikációs Egyesület, a Hallássérültek Iskoláinak Országos Egyesülete, a Magyar Nambudo Szövetség, valamint a Községi Önkormányzatok Szövetsége. A testületbe a Határon Túli Magyarok Hivatala (HTMH) a Kárpátaljai Magyar Szövetséget javasolta tagnak.

Magyar Televízió

A Magyar Televízió kuratóriumába - kategóriáján belüli megegyezés alapján - a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata és a Magyar Katolikus Egyház küldhet tagot, míg a Hagyományőrző Nyugdíjasok Egyesülete azért kerülhetett be sorsolás nélkül, mert a kategóriájában induló másik szervezet egyetlen indulóként jutott be egy másik kuratóriumba.

Bekerült még a Magyarországi Krisna-tudatú Hívok Közössége, az 1945-56 közötti Magyar Politikai Elítéltek Közössége, a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége, az Írók Kulturális és Szociális Egyesülete, a Színházi Dramaturgok Céhe, az Általános Művelődési Központok Országos Egyesülete, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége, valamint a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság egy-egy tagja is. Mellettük delegálhat a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség, a Sajtószakszervezet, a Természetbúvár Egyesület, az Első Magyar Vidéki Nőegylet, a Szülők Egyesülete a Gyerekekért, az Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, a Magyar Kushido Karate Szövetség és a Magyar Önkormányzatok Országos Szövetsége.

A HTMH e grémiumba a szlovákiai Magyar Koalíció Pártját javasolta. Egyetlen jelentkezőként került a Hungária Televízió Közalapítványba a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata, illetve a kategórián belüli megegyezés alapján pedig a Magyar Katolikus Egyház képviselője. Bejutott még az Evangéliumi Pünkösdi Közösség, a Magyar Helsinki Bizottság, a Magyarnótaszerzők és Énekesek Országos Egyesülete, a Forgatókönyvírók és Dramaturgok Céhe, a Magyar Jazz Szövetség, a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége, a Történelemtanárok Egyesülete, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, a Magyar Környezetvédelmi Egyesület és a Kiút Veled Egyesület egy-egy képviselője. Bekerült a Pax Hungarica Diákszervezetek Szövetsége, a Magyar Vakok és Gyengén Látók Országos Szövetsége és a Magyar Goju-Kai Szövetség reprezentánsa.

Három tagot küldhet e grémiumba a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, kettot a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja, egyet-egyet a Vajdasági Magyar Szövetség, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Szövetség és a Magyarok Világszövetségének Nyugati Régiója.