Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Kiegészülhetnek a csonka médiakuratóriumok

2002.05.21. 13:21
Várhatóan szavaz a parlament keddi ülésén a csonka médiakuratóriumok kiegészítéséről. Ha az MSZP és az SZDSZ delegáltjai helyet kapnak a testületekben, az MSZP beterjeszti és megszavazza a médiatörvény EU-jogharmonizációs módosítását. Az MSZP nyilvánosságra hozta jelöltjeinek nevét, az SZDSZ azonban eddig még nem.
Szili Katalin
Az Országgyűlés keddi plenáris ülésének napirendjét várhatóan kiegészítik a csonka médiakuratóriumok feltöltését célzó indítvánnyal, miután az MSZP és az SZDSZ tizenöt képviselő aláírását mellékelve ezt kezdeményezte - tájékoztatta az MTI-t kedden a házbizottság délelőtti tanácskozását követően Szili Katalin a parlament elnöke. A házelnök elmondta: a kérdésről az Országgyűlés plenáris ülése dönt, amikor a napirendi ajánlásról szavaz.

Megszüntetnék a törvénytelen állapotot

Szili Katalin közölte, hogy a kuratóriumok kiegészítésével az eddigi törvénytelen állapotot szeretnék megszüntetni. Ez azt jelentené, hogy a szocialista párt és a Szabad Demokraták Szövetsége kiegészítené a kuratóriumokat, a kormányalakítást követően szükséges korrekciókat pedig a következő héten tennénk meg - szögezte le, hozzáfűzve, hogy kétlépcsős változtatásban gondolkodnak.

Az MSZP frakciója rábólintott a kurátorjelöltekre

Az MSZP képviselőcsoportjának ülésén elfogadták azt a javaslatot, amelyet a frakcióvezető terjesztett elő a médiakuratóriumokba delegált tagokról és tisztségviselőkről - tudta meg az MTI kedden. Az előterjesztésben Lendvai Ildikó azt javasolta, hogy a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának elnökségébe alelnöknek Kocsis Andrást, tagnak Gombár Józsefet, az ellenőrző testületbe pedig Fehér Zsuzsát delegálják.

Alelnökök lesznek a szocialista delegáltak

Az indítvány szerint a Hungária Televízió Közalapítvány (Duna Televízió) kuratóriumi elnökségében Bíró Sándor lenne az alelnök, tagként Ördögh Szilveszter és Halák László, az ellenőrző testület elnökeként pedig Farkas István venne részt a munkában.

A frakció elé terjesztett indítvány a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumi elnökségébe Agárdi Pétert javasolta alelnöknek, Gellért Kis Gábort, illetve Ambrus Györgyöt tagnak, továbbá az ellenőrző Bizottsága Kirschner Pétert delegálná. Az MTI úgy tudja, hogy a kuratóriumokba javasolt személyekről az MSZP egyeztetést folytatott az SZDSZ-szel.

Az MSZP megszavazhatja a médiatörvény módosítását

Katona Béla
Az MSZP beterjeszti és megszavazza a médiatörvény EU-jogharmonizációs módosítását, ha az Országgyűlés kedden elfogadja az általuk a médiakuratóriumokba delegált tagokat és tisztségviselőket - jelentette ki újságírók előtt Katona Béla frakcióvezető-helyettes azt követően, hogy a szocialista képviselőcsoport döntött az erre vonatkozó előterjesztésről. Ez az a lépés, amellyel a törvényes helyzetet helyreállítjuk, és a kuratóriumokon belül kell mindazokat az intézkedéseket megtenni, most már közösen, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a rádió, vagy a televíziók az előírásoknak megfelelően működjenek - mondta Katona Béla, hozzátéve, nem kívánnak semmiféle politikai befolyást gyakorolni egyik szervezetre sem.

A szabad demokraták médiakuratóriumba delegált tagjainak névsoráról kedden döntött az SZDSZ frakcióelnöksége, e szerint a Magyar Rádió kuratóruimi elnökségébe Szente Pétert, az MTV-t felügyelő grémiumba Haraszti Miklóst és Kozák mártont, a Hungária Közalapítvány vezetésébe pedig Hamburger Mihályt jelölik. A Magyar rádió ellenőrző testületébe Marosi Györgyöt delegálják, aki a testület elnöke is lesz egyúttal, míg az MTV ellenőrző testületébe Szabó Attilát, a Hungáriáéba pedig Solti Gábort delegálják.

A Fidesz is delegálna médiakurátorokat

A Fidesz képviselőcsoportjának véleménye szerint, ha az Országgyűlés elnöke felkéri az MSZP és az SZDSZ-t arra, hogy médiakuratórium-elnökségi tagokat jelöljön, akkor ugyanerre fel kell kérnie az MDF és a Fidesz képviselőcsoportját is - nyilatkozta Rogán Antal frakcióigazgató a Fidesz-frakció keddi tanácskozását követően az MTI-nek. Mint mondta, az Alkotmánybíróság idevágó döntése világossá tette, hogy a médiakuratóriumok elnökségében a Fideszt és MDF-et ugyanolyan számú delegátusnak kell képviselnie, mint az MSZP-t és az SZDSZ-t.

Szavai szerint alkotmányellenes helyzetet idézne elő, ha a szocialistáknak és a szabad demokratáknak több tagja lenne a médiakuratóriumok elnökségében, mint a Fidesznek és az MDF-nek. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a taláros testület döntése szerint sem az ellenzéki, sem a kormánypárti oldalhoz nem lehet hozzászámítani a kuratóriumok azon tagjait, akiket megszűnt frakciók delegáltak a testületekbe.

Medgyessy a kormányprogramot ismertette
Katona Béla tájékoztatása szerint az MSZP frakcióülésén Medgyessy Péter kijelölt miniszterelnök beszélt a kormányprogramról, de annak elsősorban nem a tartalmi kérdéseivel foglalkozott, hanem azzal a folyamattal, ahogy az kialakult. Katona Béla jelezte: a megbeszélést péntek reggel folytatják, amikorra a képviselőcsoport valamennyi tagja megismeri a kormányprogramot. Az MSZP frakcióülésén részt vettek az SZDSZ miniszterjelöltjei - Kóródi Mária, Magyar Bálint, Csillag István és Kovács Kálmán -, akik végighallgatták Medgyessy Péter beszámolóját.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!