István, Vajk
17 °C
34 °C

Kövér a kutyáját sem bízná rá a kormányra

2008.04.26. 13:31
Közelebb ma van az előrehozott választás lehetősége, mint 18 éve bármikor, ezt azonban csak az emberek kényszeríthetik ki - mondta Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Egyesület elnöke és Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke. A két párt megerősíti 2003 óta tartó együttműködését.

"Mi úgy ítéljük kisgazdák, hogy az elmúlt hetek-hónapok eseményei azt sugallják, hogy ma közelebb van egy előrehozott választás lehetősége, mint az elmúlt 18 évben bármikor" - mondta Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Egyesület (KPE) országos vezetői értekezletét megelőző sajtótájékoztatón.

Az értekezleten meghívottként részt vevő Kövér László azt mondta: az ellenzéknek nincs formális alkotmányos eszköze kikényszeríteni az előrehozott választásokat, ezt csak az emberek kényszeríthetik ki.

Mivel az emberek egyre nagyobb aránya - a felmérések szerint több mint 4 millió szavazókorú állampolgár - gondolja úgy, hogy ez a lehetséges út Magyarország megmentéséhez, az ellenzéknek készen kell állnia arra, hogy bármikor átvegye a kormányrudat, fogalmazott Kövér László.

Kövér szerinte morális válság is van. Olyan emberek ülnek a miniszterelnöki, pénzügyminiszteri és az igazságügyi és rendészeti miniszteri székekben, akikre az "emberek többsége a kutyáját se bízná rá, nem hogy az országot", mondta.

Kövér László is azt mondta, hogy az SZDSZ "minden hangos retorika ellenére" kívülről a jövőben is részt fog venni a kormányban. A fideszes politikus szerint a "koalíciós színjáték" is annak is tudható be, hogyan lehetne az SZDSZ annak a kormánynak az ellenzéke is, amelyben de facto még részt vesz, hogyan lehetne az SZDSZ-t "a valaha legerősebb szavú antikommunista pártból", a legkisebb, de a "legerősebb szavú ellenzéki párttá" átmaszkírozni.

A Fidesz és a KPE 2003 óta tartó együttműködéséről Kövér László azt mondta: a Fidesz készen áll a szövetség megújítására, Turi-Kovács Béla pedig kijelentette, hogy a KPE erősíteni kívánja helyzetét a szövetségen belül. A kisgazda politikus kijelentette: a vezetői értekezleten megerősítik, hogy a KPE nem kíván kapcsolatot tartani olyan kisgazdákkal, akik a szövetség szétzúzásában érdekeltek.