Friderika
13 °C
29 °C

Gyurcsány az SZDSZ programjára kíváncsi

2008.09.08. 19:57
Az MSZP hajlandó a szakértői kormányról is tárgyalni az SZDSZ-szel, de elsősorban a liberálisok programjára kíváncsi, mondta hétfőn Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök meghallgatná az SZDSZ álláspontját az adórendszerről és a kiadáscsökkentésről is.

Az MSZP mindenről, így a szakértői kormányról is hajlandó tárgyalni az SZDSZ-szel, de elsősorban a liberális párt programjára kíváncsi, mondta Gyurcsány Ferenc, az MSZP elnöke, miniszterelnök hétfőn a Klubrádió Kontra című műsorában.

"Mi mindenről leülünk (tárgyalni) az SZDSZ-szel, ha másért nem, hogy meghalljam, (...) mi a programjuk" - válaszolta a kormányfő arra a kérdésre, szakértői kormányról tárgyalnak-e az SZDSZ-szel.

Gyurcsány Ferenc hozzátette, amikor azt mondja mindenről tárgyalnak, abban benne van az is, hogy szakértői kormányról is. "Meg fogjuk kérdezni, mit csinálna ez a kormány, kikből állna" - mondta a pártelnök.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy az MSZP kíváncsi az SZDSZ álláspontjára is, például az adórendszerről, a kiadáscsökkentésről, amelyről nem elég annyit mondani, hogy legyen bátrabb és hitelesebb. A politikus szerint az MSZP álláspontja ismert, elkészült a Megegyezés című program.

"Az nem járja, hogy ma a parlamentben egyetlen egy pártnak van széles politikai spektrumot, ügyeket felölelő konkrét mondanivalója" - vélekedett. Hozzátette, lehet, hogy vannak erényei mellett fogyatékosságai is a programjának, de azzal szemben egyelőre nem lát mást, mint hatalmi, politikai szócsatát.

Az MSZP és az SZDSZ csütörtökön egyeztet a lehetséges együttműködésről, miközben a liberális párt csak a szakértői kormányról tárgyalna.

Gyurcsány Ferenc hétfőn bejelentette azt is, hogy szeptember 27-re rendkívüli kongresszus összehívását javasolja azért, hogy a párt valamennyi szervezete vitassa meg a kialakult politikai helyzetet, és döntsön, a lehetséges irányok közül melyiket támogatja, és ennek képviseletére adjon mandátumot.