Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Csak pénteken döntenek a kormányzati negyedről

2006.11.29. 12:53
Még mindig nem tudni, hogy a Nyugatinál, a Délinél vagy a Lágymányosi híd pesti hídfőjétől délre épülhet-e meg az új kormányzati negyed. A kormány szerdán tárgyalja a témát, de döntést csak pénteken hoz.

Csak pénteken derül ki, hogy a kormány hol hozná létre az új kormányzati negyedet, tudta meg az Index.

Halasztották a témát

Információink szerint a döntés szerepelt a szerdai kormányülés napirendjén is, de mivel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a NATO rigai csúcsértekezletén vesz részt, a pénteki, balatonőszödi kormányülésre halasztották a témát.

A halasztás másik oka, hogy a kormány meg akarja várni a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki állásfoglalását is.

A kabinet szerdán mindenesetre tárgyal az ügyről, de információink szerint csak arról hoznak döntést, hogy lesz kormányzati negyed, és hogy a helyszínt a KVI által javasolt hármas csomagból választják majd ki. A KVI november 8-án zárult helyszín-kijelölő pályázatán három lehetséges területet, a Nyugati és a Déli pályaudvart, vagy a Lágymányosi hídtól délre fekvő DunaCity projektet javasolta a kabinetnek.

Előnyök és hátrányok

Az Index szavazásán olvasóink a Lágymányosi híd pesti hídfője mellett döntöttek, második a Nyugati pályaudvar, harmadik a Déli lett. A szavazás végeredménye>>>

A legesélyesebb a Nyugati pályaudvar mögött fekvő terület, amely nagyrészt állami (MÁV) tulajdonban van. Közel fekszik a Parlamenthez és a Földművelésügyi Minisztériumhoz, ahova a tervek szerint átköltözne a Miniszterelnöki Hivatal 700 fős állománya. A terület hátránya, hogy Budapest belső útjai már így is terheltek, a sínek tervezett befedése pedig túlzottan megnövelné a beruházás költségeit. A három pályázó terület előnye és hátránya>>>

Szerdán valószínűleg döntenek a beruházás pontos menetrendjéről is. Az eddig megjelent időpontok alapján a kiválasztott terület szabályozására vonatkozó építészeti pályázatot csak 2007 elején írják ki, így várhatóan 2008 végén már az új helyszínen működhetnek a minisztériumok.