Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Csődöt mondott a közgyógyellátási rendszer?

2006.05.02. 07:55
Az esetek negyven százalékában nem sikerült kapcsolódni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár központi számítógépéhez, állítják a gyógyszerészek a Népszabadságban. Pedig júliustól már ellenőrizni kell, hogy a betegek jogosultak-e közgyógyellátásra, jövő évtől pedig kötelező lesz a számlaegyeztetés. Az OEP szerint a leállás tervezett volt, a működő rendszer a lekérdezések 97 százalékát kezelni tudta.

Csődöt mondott a patikusok szerint az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) új, a közgyógyellátási jogosultságot ellenőrző online rendszere, írja a Népszabadság. Hávelné Szatmári Katalin, a Gyógyszerészkamara elnöke szerint eddig két tesztidőszaka volt a rendszernek, de az esetek negyven százalékában a patikák nem tudtak kapcsolatot teremteni az OEP központi számítógépével, írja a napilap.

A közgyógyellátás új szabályai szerint júliustól megszűnik a korlátlan mennyiségben felirható gyógyszerek hétszázas listája, helyét a rászorulóknak kiutalt csipkártyák váltják fel, mely alapján 12 000 forintos összeghatárig bármilyen gyógyszert felirhatnak az orvosok. A patikákban a gyógyszerek kiadása előtt ellenőrizni kell, hogy a beteg jogosult-e a termékekre, és hogy mennyi pénz áll még rendelkezésre kártyáján.

Az új feltételekhez egy év alatt kell alkalmazkodni, addig a betegek maguk dönthetnek, hogy a szűk, hétszázas listáról választanak térítésmentes termékeket, vagy a csipkártyájuk terhére a szélesebb választékból választanak, írja a Népszabadság.

A gyógyszerészek szerint a GPRS-mobiltechnológián alapuló rendszer egyelőre megbízhatatlan, és ez fennakadásokat okozhat a gyógyszerellátásban. Állításuk szerint az eddigi két tesztidőszakban a lekérdezések negyven százaléka sikertelen volt.

A Népszabadság megkeresésére az OEP tagadta a problémát. Király Gyula főigazgató-helyettes szerint a gyógyszerészek egy része a rendszer biztonságát javító, előre bejelentett munkálatok idején próbálkozott sikertelenül. Amúgy, amikor a rendszer működőképes volt, a lekérdezések 98 százalékában zavartalan volt a kapcsolat.