Szilárda
-4 °C
3 °C

Technikai fejlesztést kér a Köztársasági Őrezred

2007.02.14. 13:36
A Köztársasági Őrezred létszámát egyelőre nem növelnék, szükségük van viszont védőfelszerelésekre, bombakereső és sugár vegyi mérőműszerekre, valamint magas védelmi szintet nyújtó gépkocsikra. A testület parancsnoka elmondta, hogy bizonyos dokumentumokból kitűnik, a miniszterelnök mozgásának aktív feltérképezése folyik.

A Köztársasági Őrezred új technikai eszközökkel való ellátását kezdeményezi az ezred parancsnoka a védett személyek biztonságával és a növekvő hazai terrorfenyegetettséggel összefüggésben. Előterjesztést készítek az országos rendőrfőkapitánynak a közeljövőben, hogy támogassa a rendészeti miniszternél, valamint a kormánynál képességeink fejlesztését, mondta Szabó Ferenc parancsnok a baranyai rendőrség évértékelő állománygyűlését megelőző sajtótájékoztatón.

Védőfelszerelésekre van szükségük

A rendőr vezérőrnagy hozzátette, az őrezred egyelőre a jelenlegi létszámmal dolgozna tovább, szüksége van azonban egyéni védőfelszerelésekre, bombakereső és sugár vegyi mérőműszerekre, távirányítású bombák robbantását akadályozó rádiófrekvencia-blokkolókra, valamint magas védelmi szintet nyújtó gépkocsikra. Hangsúlyozta, ezen beruházások szakmai indokoltságát nem lehet kétségbe vonni.

Szabó Ferenc utalt rá, hogy tavaly szeptember óta a védett személyek összesen nyolcvan fenyegetést kaptak. Az ilyen tartalmú levelek nagy része a fizikai megsemmisítésre és az élet kioltására vonatkozó fenyegetést tartalmazott. Az elektronikus levelek és telefonhívások kétharmada Gyurcsány Ferenc kormányfőnek szólt. A fenyegetések többsége indulatos, de vannak olyan dokumentumok, amelyekből kitűnik, a miniszterelnök mozgásának aktív feltérképezése folyik.

Külföldiek védelmével érvelt

A parancsnok véleménye szerint az eszközbeszerzés fontos a Magyarországra érkező védett személyek biztonsága érdekében is. Esetükben például többször előfordult már, hogy nem állt rendelkezésre megfelelő gépkocsi. Ilyet akkor a vendég vagy hozott magával, vagy bérelni kellett neki.

A Teve utcai rendőrszékházra leadott lövések kapcsán beszámolt arról, hogy a Köztársasági Őrezred preventív és fizikai módon is megerősítette a védett személyek, továbbá a parlament őrzését. Az eset egész Magyarországra nézve súlyos következményekkel jár, megrendült ugyanis az a hit, hogy a köztársaság működése szempontjából kiemelt épületeket ilyen szintű támadás nem fenyeget, fogalmazott Szabó Ferenc.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!