Valér
-1 °C
0 °C

Polgári kör labdával a parkért

2002.06.13. 19:40
Labdáival integetett a budapesti Erzsébet téren az a néhány száz polgári körös, aki a Friss Levegőt csoportosulással demonstrált a belvárosban. A polgári kör felhívására a magukkal hozott labdákkal foglalták el jelképesen az eddig meg nem nyitott parkot. A fideszes Tirts Tamás szerint a beruházás már két hónapja elkészült, ezért érthetetlen, hogy azt miért nem adták még mindig az embereknek.
A polgári körök himnuszára integettek labdáikkal az Erzsébet téren demonstrálók. A Friss Levegőt polgári kör azért hirdetett tüntetést a városközpontban, mert szerintük a városvezetés indokolatlanul tartja zárva a kész beruházást.

Fűre lépni tilos

Mint emlékezetes, az Orbán-kormány három éves huzavona után, tavaly év végén kezdte meg az Erzsébet téri gödör beépítését. A rohamtempóban készülő beruházást röviddel a választások előtt ünnepélyesen megnyitotta ugyan Rockenbauer Zoltán, az előző kormány kultuszminisztere, ám néhány nap múlva a parkot be is zárták, mert a létesítmény egy része még nem készült el. A befejezetlen konferenciaközpont miatt ezt követően jogvita alakult ki a még hivatalban lévő Orbán-kabinet és Budapest vezetője között.

Az Orbán Viktor felszólítására alakult polgári körök csütörtökön viszont azért demonstráltak, mert az új kormány illetve Demszky Gábor főpolgármester még nem adta át a parkot a nagy közönségnek. Ezért jelképesen labdákkal foglalták el az egyébként "Fűre lépni tilos!" táblákkal teletűzdelt teret.

Schmitt Pál nevét skandálta a tömeg

A demonstrációt nem befolyásolta, hogy Budapest vezetése éppen csütörtökön jelentette be, hogy megállapodott a főváros és az állam az Erzsébet téri beruházás ügyében. Így a parkot hamarosan birtokba vehetik a budapestiek.

Tirts Tamás, a Fidesz budapesti frakciójának vezetője a demonstráción kijelentette: Orbán Viktor kormánya temette be azt a gödröt, amelyet az SZDSZ ásott. Tirts hozzátette, hogy ez a tér volt az utóbbi években az egyetlen zöld beruházás Budapest belvárosában. A fideszes politikus a jelenlegi városvezetést tette felelőssé azért, hogy a belső kerületekben 8-9 évvel alacsonyabb az átlagéletkor a rossz levegő miatt. A felszólaló polgári körös szervezők Demszky Gáborral szemben a Fidesz, az MKDSZ és az MDF által is támogatott főpolgármester-jelöltet, Schmitt Pált biztosították támogatásukról. A felszólalók egyike "nagybetűs embernek" és olyan politikusnak nevezte, aki kategorikusan elhatárolódik a pártoktól.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!