Móric
14 °C
17 °C

Jogi mestermunka a 400 milliós filmlaboros sikkasztás

2002.07.22. 12:04
Egy minimum 400 millió forintos sikkasztás révén nehéz helyzetbe került Magyar Filmlaboratórium új vezetése az Indexnek cáfolta azokat a korábbi híradásokat, melyek szerint bizonytalan a cég jövője. Erdélyi István ügyvezető igazgató szerint ugyan jogi mestermunka az a 17 elemből álló szerződéssorozat, mely a hatalmas hiányt okozta, de a cég jövője biztos. Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomoz.
Csapolás

Az ÁPV Rt. százszázalékos tulajdonában lévő Filmlabor sikkasztási ügye 1996. májusában kezdődött. Ekkor a Magyar Filmlaboratórium 17 szerződést kötött a D.D. Exon Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-vel. Ezt a céget négy nappal korábban négy természetes személy alapította, egymillió forint törzstőkével. A gyanú szerint ezzel megkezdődött az idén 50 éves, a honi filmgyártás laboratóriumi és filmes, valamint videó-utómunkálatait végző cég "gátlástalan csapolása".

A szerződések bérleti, szolgáltatási, adás-vételi és lízing ügyletekről szóltak, amelyek egyik közös jellemzője az volt, hogy felmondhatatlan, 2017. augusztus 26-ig szóló jogviszonyt hoztak létre. "Hab a tortán, hogy a magáncég részéről semmilyen befektetést nem igényeltek, mivel a szerződéshalmazból a D.D. Exont több jogcímen azonnal megillette díjazás, viszont fizetési kötelezettsége csak későbbre szólt, és aránytalanul kisebb értékű volt" - mondta az Indexnek Erdélyi István ügyvezető igazgató.

Lízing, bérlet, hoppá

A szerződések között volt például olyan, amelyben a D. D. Exon videó-berendezéseket lízingelt a laboratóriumtól, amelyek utólag esedékes fél éves díja 1,7 millió forint volt, ugyanakkor ezeket a berendezéseket a labor, havidíj ellenében azonnal visszabérelte a cégtől.

A Filmlabor dolgozói, a változásokat látva csak találgatni tudtak, az mindenesetre többekben megütközést keltett, hogy a 1996-ban alapított négytagú kft. '98-ban egy tízmilliós cégautót vásárolt, rá egy évre pedig a vezetés egy 17 milliós luxusjachttal jutalmazta magát.

Fű alatt

A cég korábbi Felügyelő Bizottsága - az egyik érintett tag személyes elmondása alapján - semmilyen tájékoztatást nem kapott az ügyvezetőtől a jogilag mestermunkának számító, 17 elemből álló szerződésrendszerről. Mivel a korábbi FB nem vizsgálta programszerűen a cég által kötött szerződéseket, csupán a korábbi ügyvezető szóbeli tájékoztatására hagyatkozott, így a szerződések az évek során beépültek a Labor gazdálkodásába.

Erdélyi István elmondta, hogy a volt ügyvezetőnek "csupán" az 1996-os évet kellett megúsznia; ennek érdekében sem az FB-nek, sem az ÁPV Rt.-nek a szerződésekről nem számolt be, sőt, az 1996. évről készített egyetlen beszámolóban sem tesz említést a labor életét megváltoztató szerződésekről.

A mostani vezető rámutat, már ott súlyos törvénysértést követett el a cég korábbi vezetése, hogy a szerződésekkel több százmillió forintos kötelezettséget vállalt, míg az alapító (ÁPV Rt.) által biztosított önálló kötelezettségvállalási határ 40 millió forint alatt volt.

Banánhéj

Mint minden jól kidolgozott rendszerben, itt is a banánhéj-effektus okozta a buktát. "Az egyre magabiztosabb ügyvezetés oly mértékben semmizte ki egyik partnerét, hogy az közérdekű bejelentéssel fordult az érintett hatóságokhoz. Az elrendelt könyvvizsgálat 2000. novemberében tárta fel a labor működésének visszásságait" - mondta Erdélyi. Ezek után az ÁPV Rt. úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg az ügyvezető 2001. május 30-án lejáró vezetői megbízatását.

A cég polgári peres eljárásban semmisségi keresetet nyújtott be a szerződések ellen. Ezzel együtt ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés gyanúja miatt még tavaly júliusában büntető feljelentést tett. Az ügy a BRFK-nál vizsgálati szakban van.

Mégis fejlődnek

- Mindettől függetlenül a Magyar Filmlaboratórium ma teljes intenzitással dolgozik, és szó sincs arról, hogy "le kell húznunk a rolót. Az elmúlt egy év alatt több beruházást indítottunk saját forrásból, mint előtte 5 év alatt" - hangoztatta az ügyvezető.

A BRFK gazdaságvédelmi alosztály hűtlen kezelés miatt folytat eljárást. A rendőrség eddig több tanút kihallgatott, és könyvszakértőket is bevont. Az ügynek eddig két gyanúsítottja van - mondta Kormos Endre, a BRFK sajtóosztályának helyettes vezetője.

Az Index szerette volna megszólaltatni a volt vezetőt is, ám régi munkahelyén nem tudták megadni telefonszámát, és azt sem tudják, jelenleg hol dolgozik. Az illető otthoni telefonja titkosított, nyilvános telefonkönyvben nincs regisztrálva a D. D. Exon nevű Kft., és a világhálón nem található egy szó sem a cégről.