Árpád
-2 °C
3 °C

Jogi mestermunka a 400 milliós filmlaboros sikkasztás

2002.07.22. 12:04
Egy minimum 400 millió forintos sikkasztás révén nehéz helyzetbe került Magyar Filmlaboratórium új vezetése az Indexnek cáfolta azokat a korábbi híradásokat, melyek szerint bizonytalan a cég jövője. Erdélyi István ügyvezető igazgató szerint ugyan jogi mestermunka az a 17 elemből álló szerződéssorozat, mely a hatalmas hiányt okozta, de a cég jövője biztos. Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomoz.
Csapolás

Az ÁPV Rt. százszázalékos tulajdonában lévő Filmlabor sikkasztási ügye 1996. májusában kezdődött. Ekkor a Magyar Filmlaboratórium 17 szerződést kötött a D.D. Exon Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-vel. Ezt a céget négy nappal korábban négy természetes személy alapította, egymillió forint törzstőkével. A gyanú szerint ezzel megkezdődött az idén 50 éves, a honi filmgyártás laboratóriumi és filmes, valamint videó-utómunkálatait végző cég "gátlástalan csapolása".

A szerződések bérleti, szolgáltatási, adás-vételi és lízing ügyletekről szóltak, amelyek egyik közös jellemzője az volt, hogy felmondhatatlan, 2017. augusztus 26-ig szóló jogviszonyt hoztak létre. "Hab a tortán, hogy a magáncég részéről semmilyen befektetést nem igényeltek, mivel a szerződéshalmazból a D.D. Exont több jogcímen azonnal megillette díjazás, viszont fizetési kötelezettsége csak későbbre szólt, és aránytalanul kisebb értékű volt" - mondta az Indexnek Erdélyi István ügyvezető igazgató.

Lízing, bérlet, hoppá

A szerződések között volt például olyan, amelyben a D. D. Exon videó-berendezéseket lízingelt a laboratóriumtól, amelyek utólag esedékes fél éves díja 1,7 millió forint volt, ugyanakkor ezeket a berendezéseket a labor, havidíj ellenében azonnal visszabérelte a cégtől.

A Filmlabor dolgozói, a változásokat látva csak találgatni tudtak, az mindenesetre többekben megütközést keltett, hogy a 1996-ban alapított négytagú kft. '98-ban egy tízmilliós cégautót vásárolt, rá egy évre pedig a vezetés egy 17 milliós luxusjachttal jutalmazta magát.

Fű alatt

A cég korábbi Felügyelő Bizottsága - az egyik érintett tag személyes elmondása alapján - semmilyen tájékoztatást nem kapott az ügyvezetőtől a jogilag mestermunkának számító, 17 elemből álló szerződésrendszerről. Mivel a korábbi FB nem vizsgálta programszerűen a cég által kötött szerződéseket, csupán a korábbi ügyvezető szóbeli tájékoztatására hagyatkozott, így a szerződések az évek során beépültek a Labor gazdálkodásába.

Erdélyi István elmondta, hogy a volt ügyvezetőnek "csupán" az 1996-os évet kellett megúsznia; ennek érdekében sem az FB-nek, sem az ÁPV Rt.-nek a szerződésekről nem számolt be, sőt, az 1996. évről készített egyetlen beszámolóban sem tesz említést a labor életét megváltoztató szerződésekről.

A mostani vezető rámutat, már ott súlyos törvénysértést követett el a cég korábbi vezetése, hogy a szerződésekkel több százmillió forintos kötelezettséget vállalt, míg az alapító (ÁPV Rt.) által biztosított önálló kötelezettségvállalási határ 40 millió forint alatt volt.

Banánhéj

Mint minden jól kidolgozott rendszerben, itt is a banánhéj-effektus okozta a buktát. "Az egyre magabiztosabb ügyvezetés oly mértékben semmizte ki egyik partnerét, hogy az közérdekű bejelentéssel fordult az érintett hatóságokhoz. Az elrendelt könyvvizsgálat 2000. novemberében tárta fel a labor működésének visszásságait" - mondta Erdélyi. Ezek után az ÁPV Rt. úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg az ügyvezető 2001. május 30-án lejáró vezetői megbízatását.

A cég polgári peres eljárásban semmisségi keresetet nyújtott be a szerződések ellen. Ezzel együtt ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés gyanúja miatt még tavaly júliusában büntető feljelentést tett. Az ügy a BRFK-nál vizsgálati szakban van.

Mégis fejlődnek

- Mindettől függetlenül a Magyar Filmlaboratórium ma teljes intenzitással dolgozik, és szó sincs arról, hogy "le kell húznunk a rolót. Az elmúlt egy év alatt több beruházást indítottunk saját forrásból, mint előtte 5 év alatt" - hangoztatta az ügyvezető.

A BRFK gazdaságvédelmi alosztály hűtlen kezelés miatt folytat eljárást. A rendőrség eddig több tanút kihallgatott, és könyvszakértőket is bevont. Az ügynek eddig két gyanúsítottja van - mondta Kormos Endre, a BRFK sajtóosztályának helyettes vezetője.

Az Index szerette volna megszólaltatni a volt vezetőt is, ám régi munkahelyén nem tudták megadni telefonszámát, és azt sem tudják, jelenleg hol dolgozik. Az illető otthoni telefonja titkosított, nyilvános telefonkönyvben nincs regisztrálva a D. D. Exon nevű Kft., és a világhálón nem található egy szó sem a cégről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?