Árpád
-2 °C
3 °C

Amerikai megfigyelő Jászladányban

2002.10.20. 17:47
Az amerikai kongresszus Helsinki Bizottságának tanácsadója is megtekintette a választást az alapítványi iskolája kapcsán a romák elkülönítésével vádolt Jászladányban. Schlager asszony szerint a törvény hibája, hogy a kisebbségi választásokon nem kisebbségi jelöltek is indulhatnak. A falu roma kisebbségét ugyanis az alapítványi iskoláért küzdő polgármester felesége is szívesen képviselné.
A helyi cigány kisebbségi önkormányzat működéséről, a településen élő kisebbség mindennapjairól igyekezett képet alkotni az Amerikai Egyesült Államok kongresszusa Helsinki Bizottságának szakértője vasárnap Jászladányban. Az iskolabotrány miatt megosztott faluba a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, a választáson független képviselőjelöltként induló Kállai László hívott nemzetközi megfigyelőket.

A törvény hibája

Schlager asszony a magyar választási törvényt teszi felelőssé azért, hogy a kisebbségi választásokon olyan jelöltek is elindulhatnak, akik nem tagjai az adott kisebbségnek. Jászladányban húsz jelölt pályázik roma kisebbségi önkormányzati képviselőségre, köztük az alapítványi iskola botránya kapcsán Kállaival többször is összetűzésbe keveredett polgármester felesége, Dankóné Makai Gabriella is.

Nyugalom törvényes keretek közt

A szavazás délutánig nyugodt légkörben, törvényes keretek között zajlott - mondta el az MTI-nek Lajkó Terézia, Jászladány jegyzője, a helyi választási iroda vezetője. A 6198-as lélekszámú faluban, hat szavazókörben 4690-en élhetnek szavazati jogukkal. A polgármesteri posztra hárman, a 13 tagú települési önkormányzatba harmincnyolcan, míg az 5 tagú cigány kisebbségi önkormányzatba húszan pályáznak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?