Kormányvita Jászladány miatt

2003.08.27. 07:49
Újra fellángolt a vita a jászladányi alapítványi iskola körül. A jogvédők továbbra is támadják a magániskolát, miközben az esélyegyenlőségért felelős miniszter az intézménynek is adna egy esélyt. A képletet tovább bonyolítja, hogy az oktatási tárca is ellenzi az iskola elindítását.
A jelek szerint lényegesen különbözik az oktatási tárca, valamint Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter álláspontja a jászladányi alapítványi iskoláról - mutat rá szerdai cikkében a Népszabadság.

A Roma Polgárjogi Mozgalom felszólítja a kormányt, minden törvényes eszközzel akadályozza meg, hogy a jászladányi alapítványi iskolában szeptemberben megkezdődjön a tanítás - tájékoztatta a Népszabadságot Horváth Aladár, a mozgalom vezetője.

Jogvédők szerint az alapítványi iskola a romák nagy többségének kirekesztésére jött létre. Lévai Katalin esélyegyenlőségért felelős tárca nélküli miniszter ezzel szemben úgy véli, a magániskolának lehetőséget kell adni, hogy bizonyítsa: nemcsak programjában, hanem a mindennapokban sem kirekesztő.

Lehetne próbaidő

Lévai szerint az elkövetkező tanév első félévét afféle próbaidőnek kellene tekinteni, amelynek végén mérleget vonhat a közvélemény a magániskola működéséről.

Horváth Aladár elmondta: számára az derült ki, hogy a jászladányi helyzetet illetően a miniszter nincs a megfelelő információk birtokában. Megnyilatkozásával önkéntelenül is igazolja az apartheid, faji és szociális elkülönítésre alapuló politikát - jelentette ki a roma politikus. Hozzátette: az ilyen helyi konfliktusok során dől el, hogy a kormány és tagjai komolyan gondolják-e az esélyegyenlőséget.

A miniszter kedd este egy televíziós hírműsorban utasította vissza Horváth állításit.

Az oktatási tárca ellenzi az iskola létrehozását

Horváth Aladár szerda délután tárgyalt Magyar Bálint oktatási miniszterrel és Mohácsi Viktóriával, a tárca romaügyi miniszteri biztosával. Az eddigi állásfoglalások alapján nyilvánvaló, hogy az oktatási tárca ellenzi a jászladányi alapítványi iskola létrehozását.

"Az oktatási tárca továbbra is határozottan elutasítja az elkülönítést és a szegregációt" - mondta Mohácsi Viktória a Népszabadság kérdésére, hogy milyen módon oldható fel a minisztérium és Lévai Katalin álláspontja közötti ellentmondás. Mohácsi Viktória Lévai véleményét nem kívánta minősíteni.  • Tippek
  • Hírek