Edina
-12 °C
-3 °C

Mit látott Schmitt Pál?

2005.11.29. 18:30
A jövő év elejére árnyékkormány felállításáról beszélő alelnökét cáfolva Orbán Viktor azt nyilatkozta az Indexnek: nem létezik az árnyékkormány listája, ő csak munkát adott a fideszes politikusoknak, pozíciót nem, amikor elindították a Polgári Kormányzás 2006 nevű programot.

Schmitt Pál pénteken egy vidéki önkéntestoborzó gyűlésen beszélt arról, hogy a Fidesz januárban vagy februárban alternatív kormány névsorával lép majd a nyilvánosság elé, sőt az alelnök azt sem zárta ki, hogy ha felkérik, "szakterületén" maga bevállalna egy tárcát.

A politikai felelős

A Fidesz vezetői az Index kérdésére azt mondták: nem tudják milyen papírokat láthatott az alelnök, mert olyan terv pillanatnyilag nem létezik, amely egy árnyékkormányt vetne be a kampány idején. Orbán Viktor pártelnök kijelentette, hogy ő, mint a kormányzati felkészülés politikai felelőse eddig csak feladatokat osztott ki, kormányzati posztokat nem, és a választásokig nem is fog.

A pártvezetés több mint egy éve indította el a Polgári Kormányzás 2006 programot, amely indulásakor a szakmai programok elkészítésével párhuzamosan a kormányzati posztokra szóba jöhető személyek kiválasztását is célul tűzte ki. A program stratégiai dokumentumait író csoportok Pálinkás József, Matolcsy György és Martonyi János vezetésével dolgoznak.

Nincs automatizmus

Navracsics Tibor, elnöki kabinetfőnök a program vezetője szintén cáfolta, hogy készült volna alternatív kormánynévsor. Navracsics szerint ráadásul a Polgári Kormányzás 2006-ban közreműködői sem kerülhetnek automatikusan egy ilyen listára. Hasonlóan nyilatkozott Pálinkás József, volt oktatási miniszter is, aki azt mondta, hogy szakmai előkészítő munka folyik, a kijelölt vezetők pedig csupán koordinálják a csoport tevékenységét.

Csúcsminiszteri tervek

Információink szerint az előkészítő projekt során három-négy különböző kormányzati struktúraátalakítási tervet is kidolgozott a stáb. A tervezetek között van olyan, amely radikális változtatásokat vinne végbe a rendszerváltás óta kialakult tárcaszerkezetet, és 6-7 csúcsminisztérium létrehozását javasolja.

A tervezet szerint a kancellária mellett összevonásokkal kialakulna többek között egy belügyi-igazságügyi, egy nagy kulturális, egy gazdasági és egy fejlesztési tárca. A radikális kormányzati szerkezetváltást azonban a választási győzelem esetén is akadályozhatja az ellenzék, ugyanis több változtatáshoz kétharmados törvénymódosítás szükséges.