Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Gyalog indult lakásért Pécsről Budapestre

2007.06.18. 12:30
Egy tizenkét gyermekes családapa gyalog indult el Pécsről Budapestre, hogy így demonstráljon rossz lakáskörülményei miatt. Pécs főjegyzője utánuk eredt és elmondta: a családnak a város három nagyobb lakást is felajánlott, de nem fogadták el.

A szociális minisztériumba megyek, hogy a miniszter segítségét kérjem nagyobb lakás kiutalásához, és megkérdezzem, mit lehetne tenni a nagycsaládosok helyzetének javításáért - mondta a 46 éves Vígh András az MTI-nek, miután egyik fia kíséretében elindult a mintegy 200 kilométer hosszú túrára.

Vígh András és fia a 6-os főút mentén napi 20-30 kilométer megtételével 10 napon belül szeretne Budapestre érni. Közölte: a hétfő éjszakát, egy felajánlásnak köszönhetően, a pécsváradi vár szállójában tölthetik. A többit, ha nem lesz jobb lehetőség, a szabad ég alatt, lévén, matracot és hálózsákot vittek magukkal

A férfi elmondta: 34 négyzetméteres önkormányzati lakásban laknak tizennégyen. Rossz egészségi állapota miatt csak alkalmi munkákat tud vállalni, felesége pedig gyesen van legkisebb, mindössze hét hónapos gyermekükkel.

A család havi fix jövedelme a családi pótlékokból 190 ezer forint, ebből alig tudunk megélni, arra pedig reményünk sincs, hogy saját lakást vegyünk magunknak - jegyezte meg.

Pécs főjegyzője hétfőn délelőtt a demonstrálók után indult autóval, hogy arra kérje őket, forduljanak vissza. Az önkormányzat ajánlatát viszem nekik. E szerint most két ingatlan közül is választhatnak, csak hagyjanak fel a közlekedési és egészségügyi szempontból is veszélyes gyalogtúrával - mondta Papp Judit.

A főjegyző az ügy előzményeivel kapcsolatban elmondta: a család tíz évvel ezelőtt önkényes lakásfoglalással szerzett ingatlant magának. Azóta az önkormányzattól kaptak egy másikat, azt amelyikben jelenleg is laknak.

Mivel a lakás kicsinek bizonyult, fél évvel ezelőtt nagyobbat kértek, de a város által felajánlott három, a mostaninál lényegesen nagyobbat nem fogadták el. Azt mondták, nekik egy belvárosi nagy családi házra lenne szükségük. Ilyet azonban a város nem tud biztosítani számukra - közölte Papp Judit.