Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vádlottak padján a lakásmaffiózók

2000.12.05. 21:59
Három lakás erőszakos megszerzésével, áldozataik fogva tartásával és bántalmazásával vádolják Lakatos Györgyöt és társait. A Pesti Központi Kerületi Bíróságon kedden kezdődött perben egyetlen vádpontban sem vallotta magát bűnösnek kedden a lakásmaffia-per elsőrendű vádlottja. Három ügyvéd is vádlottak padján ül, akik a vádirat szerint a szerződéseket úgy ellenjegyezték, hogy nem ellenőrizték a kifizetéseket, illetve az eladók szándékát.
Egyetlen vádpontban sem vallotta magát bűnösnek kedden Lakatos György, a lakásmaffia-per elsőrendű vádlottja. A vád szerint a jelenleg őrizetben lévő Mákos gúnynevű Lakatos és társai 1998. júniusában fogva tartották és folyamatosan bántalmazták Puskás Imrét, akinek gyáli házát végül másfél millió forintért vették meg.

Lakatos György a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt kedden azt állította, hogy Puskás Imre neki dolgozott, ezért lakott náluk. Mint mondta, régiségeket adtak-vettek, ebben segített neki Puskás Imre. Lakatos György állította, hogy kifizette a vételárat a gyáli házért. Ezt a házat később eladták, és a vádirat szerint egy másik ház adásvételi szerződését is aláíratták Puskás Imrével.

A vádirat szerint Lakatos György megismerkedett az azóta elhunyt Kató Sándorral, akivel megállapodtak arról, hogy megveszik a lakását. Magukkal csalták és két napig nem engedték el, majd más lakásokban is fogva tartották, ahol a másod- és harmadrendű vádlottak gondoskodtak őrzéséről.

Kató Sándort többször annyira megverték, hogy ellenállása olyan mértékben megtört, hogy meg sem próbálkozott a szökéssel. A férfi lakásából eközben kipakolták a vagyontárgyakat, sőt elvitték Trabantját is. Az elsőrendű vádlott mindezeket tagadta és azt vallotta, hogy mindössze egy éjszakát töltött náluk Kató Sándor, azt is csak azért, mert annyira ittas volt, hogy nem tudott hazamenni. Adásvételi szerződés végül is nem született, mert Kató Sándor segítséget kért lányától.

A harmadik vádpont szerint egy idős nővel elhitették, hogy bérbe veszik tőle lakását vallásoktatás céljára, s aki ebben a hiszemben írta alá az adásvételi szerződést. Lakatos György erről azt mondta, hogy mindvégig a lakás tulajdonjogáról volt szó, és a nő el is rakta az érte járó pénzt. A negyedik vádponttal kapcsolatban az elsőrendű vádlott tagadta, hogy több hétig fogva tartotta volna és elvette volna személyi igazolványát egy férfinak, akinek a vádirat szerint szintén értékesíteni akarta lakását.

A most kezdődött büntető tárgyaláson a vádlottak padján ül három ügyvéd is, akik a vádirat szerint a szerződéseket úgy ellenjegyezték, hogy nem ellenőrizték a kifizetéseket, illetve az eladók szándékát. A másodrendű vádlott, Makula Szilvia, aki akkor Lakatos György élettársa volt, a bíróság előtt ugyancsak tagadta bűnösségét, és az elsőrendű vádlottal szemben azt állította, hogy nem nála volt és nem az övé volt az a pénz, amelyből az ő nevére megvásárolták a gyáli házat.

Az ügyészség az elsőrendű vádlottat társtettesként, személyi szabadság megsértésének bűntettével, csoportosan elkövetett kifosztás bűntettével, jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével, csalással, zsarolással és közokirat-hamisítással vádolja.

A harmad- és a negyedrendű vádlott is azt vallotta a bíróság előtt, hogy nem tartottak fogva lakásukon senkit, azért, hogy ingatlanok tulajdonjogának átadására kényszerítsék. Az ügyben érintett három ügyvéd közül csak kettő jelent meg a bíróság előtt kedden, akik egyébként nem ismerték el bűnösségüket.

A tárgyalás február 27-én tanúmeghallgatásokkal folytatódik.