Benedek
-4 °C
5 °C

Kiabálással kezdődött Kisbandi kihallgatása

2001.06.18. 15:23
Nagy kiabálással kezdődött a Kisbandiként elhíresült Lakatos András büntetőpere hétfőn a Fővárosi Bíróságon. A csalással és közokirat-hamisítással vádolt férfi édesanyját és két ügyvédjét ugyanis a rá vigyázó gépfegyveres őrök nem akarták beengedni a tárgyalóterembe. Kis huzavona után végül engedékenyebbek lettek a fegyveresek. Kisbandika a tárgyalás során ártatlannak vallotta magát, s azzal vádolta a rendőröket, hogy ők vették rá a tanúkat: valljanak ellene. Szerinte semmi köze nincs ahhoz, amivel több társával együtt vádolják, vagyis: harmincnyolcmillió forintot csaltak ki 444 román állampolgártól, azzal az ürüggyel, hogy kedvezményesen kapnak Daciákat. Gépkocsija senkinek sem lett, a pénzt pedig elosztották.
Lakatos András
Az alvilág pénztárnokának is nevezett Lakatos András ellen három büntetőeljárás folyik. Az egyikben több mint húszrendbeli csalással vádolják. Állítólag több millió forintos kölcsönt vett föl, s a kamatokat nem fizette vissza. A másik ügyben pedig sikkasztással vádolják, ugyanis egy autókereskedésből úgy vitt el egy autót, hogy csak az előleget fizette ki. Állítása szerint azért nem sikerült visszaadnia a gépkocsit, mert az oroszok elvették tőle. A harmadik ügyben pedig 444 rendbeli, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalással és közokirat-hamisítással vádolják.

Kisbandit Tasnádi egykori zárkájában őrzik

Ez utóbbi büntetőügyet már 1996-ban elkezdték tárgyalni, ám Kisbandika hirtelen elhagyta az országot és eltűnt. Nemzetközi körözést adtak ki ellene, 2000. június 8-án Miamiban őrizetbe vették, s a hosszú kiadatás miatt csak idén februárban hozták haza. A 444 rendbeli csalás és közokirat-hamisítás miatt vették itthon előzetes letartóztatásba. Jelenleg a Fővárosi Büntetésvégrehajtási Intézet Maglódi utcai objektumában Tasnádi Péter egykori zárkájában tartják fogva.

A csalás és közokirat-hamisítás ügyében egyébként Jenei Győző az elsőrendű, Kisbandika pedig a harmadrendű vádlott. A vádirat szerint 1994 februárjától kedvezményes autóvásárlást ajánlottak román állampolgároknak, ám a megrendelők a befizetett pénzükért cserébe semmit nem kaptak. Összesen 444 románt csaptak be, s a beszedett 38 millió forintot egymás között szétosztották.

Lakatos: a rendőrök vették rá a tanúkat, hogy ellene valljanak

"A rendőrök vették rá a tanúkat arra, hogy ellene valljanak"
Kisbandika a mai tárgyaláson ártatlannak vallotta magát, s kijelentette: a rendőrök vették rá a tanúkat arra, hogy ellene valljanak. Azt állítja, hogy neki ebben az egész ügyletben annyi volt a szerepe, hogy 750 ezer forintot adott kölcsön az elsőrendű Jeneinek, hogy az irodát tudjon bérelni. A 39 éves Kisbandika azt mondja: nem is tudott az üzletről, ő csak a pénzt adta.

- A felmentő ítéletben bízom, mert itt csak egy kölcsönügyletről van szó - mondta az Indexnek Somos Zoltán, Lakatos egyik védője. - A többi két ügyben pedig arra számítok, hogy megsemmisítik az eljárásokat.

A hétfői tárgyalás nagy hangzavarral kezdődött, ugyanis a fegyveres őrök nem akarták a tárgyalóterembe beengedni Kisbandika két ügyvédjét és édesanyját. Végül a védők meggyőzték a marcona őröket arról, hogy nekik joguk van belépni a terembe. A tárgyalási szünetben Lakatos többször beszélgetett édesanyjával, aki havonta egyszer láthatja őt. A BV-intézetben amúgy csak ő látogatja, felesége és 11 éves kislánya ugyanis Amerikában él.

Prisztás volt az első áldozat

Egyes hírek szerint Kisbandika miatt kezdődött el a rendszerváltás után a robbantásos leszámolássorozat, amelynek első áldozata Prisztás József volt. Többen úgy vélik, hogy Lakatos az alvilág hárommilliárd forintjával távozott az országból. Kisbandi ezt tagadja, azt állítja, hogy 240 millió forintot adott kölcsön az oroszoknak drágakő (topáz) csiszolására. Az oroszok viszont nem adták vissza a pénzt, azt ajánlották neki, hogy csak akkor kapja vissza a millióit, ha elvállalja a magyar maffia vezetését. Ők ugyanis a Magyarországon lévő szórakozóhelyeket akarták "megadóztatni", s Kisbandika remek helyismerettel rendelkezik. Az oroszok ezután elkezdték fenyegetni, mivel visszautasította az ajánlatot, s jobbnak látta, ha eltűnik az országból.