Mátyás
-6 °C
1 °C

Háromszázötvenmillió a képviselők lakhatására

2005.01.13. 12:51
"A törvényekkel élnek, vagy visszaélnek egyes budapesti lakhellyel rendelkező parlamenti képviselők, akik szállásköltség-térítésben részesülnek?" - tudakoltuk az érintettektől. A többség azt válaszolta, hogy bár Budapesten választották képviselővé, családi okokból, vagy például bejelentett lakcím híján jár neki a havi százötezer adómenetes forint. Tavaly decemberben 277 képviselő volt jogosult az apanázsra, amire 329 milliót költöttek. Ez az összeg idén húszmillióval nőtt.

A képviselők jogállásáról szóló törvény szerint szállásköltség-hozzájárulás jár annak a parlamenti képviselőnek, aki vidéki választókörzetből jutott a parlamentbe, vagy nem budapesti területi listán nyert mandátumot.

A képviselők kétharmada kap szálláspénzt

A mindenkori képviselői tiszteletdíj fele, százötezer forint azoknak a budapesti lakással rendelkező képviselőknek is jár, akiket vidéki választókörzetben vagy vidéki listán választottak meg. A Magyar Hírlap csütörtöki összeállításából kiderül, hogy 2004-ben 329 millió forintot fordított az Országgyűlés Hivatala a szállásköltség-térítésekre, idén ez az összeg eléri 349 millió forintot. A 385 országgyűlési képviselő közül egyébként 277-en részesülnek a havi juttatásban.

Családi drámák és lakhatás

Az Országgyűlés Hivatala az Index kérésére összeállította azoknak a képviselőknek a listáját, akik 2004 decemberében szállásköltség-hozzájárulásban részesültek. A listán rábukkantunk például Filló Pál nevére, aki világéletében budapesti lakhellyel rendelkezett, és több ciklusban is ugyanabban a budapesti választókörzetben szerzett mandátumot. Filló egyéni családi drámájával magyarázta, hogy felveszi a szállásköltség-térítést, mert bár nem kívánta részletezni, hogy pontosan hol lakik, elmondása szerint már nem budapesti, hanem az agglomerációban lakik, így a törvény szerint jár neki a pénz.

Hasonlóan magánéleti problémái miatt "kényszerült" a támogatás felvételére a volt kultuszminiszter, Rockenbauer Zoltán is, aki fővárosiként és budapesti területi listán került a parlamentbe. A fideszes politikus az Indexnek azt mondta, hogy felerészben tulajdonosa ugyan egy budapesti lakásnak, de tavaly elköltözött otthonról, és azóta lakást bérel.

Dávid Ibolya bérleményt kap a MeH-től

Lakhatási támogatást vesz fel Dávid Ibolya, MDF-elnök is, aki Tamásiban szerzett mandátumot. Dávid az elmúlt években elköltözött a Tolna megyei városból, és két budapesti lakásnak lett felerészben tulajdonosa. Vagyonnyilatkozata szerint 1999-ben egy 113, 2003-ban egy 150 négyzetméteres II. kerületi lakást vásárolt a család, korábban miniszterként, majd az Országgyűlés alelnökeként hivatali lakást is biztosított neki a MeH. Az Index kérdésére a politikus azt mondta, hogy vidéki állandó lakcímmel és vidéki választókörzettel rendelkező képviselő lévén jogosult a hozzájárulásra.

Keller László, a budaörsi körzet MSZP-s országgyűlési képviselője, így jár neki a havi százötezer forint, elmondása szerint egyébként rendeltetésszerűen használja fel az összeget: lakást bérel belőle.

Donáth László hajléktalan

Donáth László szocialista képviselő '94 óta ugyancsak Budapestről kerül be a parlamentbe és a fővárosban is lakik. Elmondása szerint ennek ellenére nincsen bejelentett lakcíme. "Ha úgy teszik, hajléktalan vagyok" - fogalmazott a civilben evangélikus lelkészként tevékenykedő politikus, aki azon a parókián lakik, amit ő maga épített Békásmegyeren. Donáth egyházi munkájáért nem vesz fel tiszteletdíjat, sőt szállástámogatása egy részét is egyházának adja. Donáthéknak nem volna hová menniük, ha valamiért el kellene hagyniuk a lelkészlakot.

Pettkó András MDF-es képviselőt szinte minden Budapesthez köti, mégis kap szállástámogatást. Pettkó ezt azzal magyarázta, hogy pártjában a munkamegosztás alapján rá osztották Borsod, illetve Heves megyék képviseletét, így már Csermelyen van az állandó lakóhelye, és gyakran tartózkodik Kelet-Magyarországon, így persze nemcsak szállásköltségre, hanem tetemes utazásiköltség-térítésre is jogosult.

Csampa Zsolt "cigány élete"

Csampa Zsolt, a Nemzeti Fórum képviselője, korábbi MDF-es honatya a szakítás előtt még ő volt Borsodért felelős, most új formációjukat képviseli a megyében, és bár budapesti lakos és józsefvárosi önkormányzati képviselő, ő is bejelentkezett egy borsodi faluba, ahová családi okokból kötődik. Mint az Indexnek elmondta, azóta, hogy Borsodot is képviselő "cigány életet él", sok tíz ezer kilométert megtett BAZ megye és Budapest között ingázva.

Sok olyan képviselő is felveszi a havi apanázst, aki az agglomerációban lakik, közéjük tartozik a gödöllői polgármester Gémesi György is, aki titkárnőjével azt üzente, hogy az következő hetekben nem lesz ideje válaszolni az Index kérdéseire. A Tökölön élő Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök is szerepel a kimutatásban, őt azonban kitartó próbálkozásaink ellenére sem tudtuk elérni.

Mandurnak nem kell a pénz

Mandur László, az országgyűlés szocialista alelnöke csömöri, így elvileg neki is járna a támogatás, a szocialista politikus azonban úgy döntött, hogy nem veszi fel a pénzt. Mandur azt mondta az Indexnek, hogy etikátlannak tartaná a Budapest közigazgatási határától alig egy kilométernyire lévő település lakosaként felvenni szálláspénzt, amikor naponta hazajár.

Deutsch Tamás, az Országgyűlés fideszes alelnöke azért jogosult a pénzre, mert semmilyen ingatlannal sem rendelkezik, bejelentett lakcíme pedig Veresegyházán van. Titkárnője útján azt üzente, hogy csak azt a pénzt veszi fel, ami a törvények alapján jár neki. Vagyonnyilatkozata szerint Deutschnak egyáltalán nincs ingatlana, de adóstársként tizenötmillió forintos kedvezményeslakáshitel-tartozása van. Deutsch egyetlen bevallott vagyontárgya egy 2001-es évjáratú Suzuki Wagon R+.

Papíron Rogán is vidéki

Van viszont lakása a volt szociális és családügyi miniszternek: Harrach Péter egy XIV. kerületi, 76 négyzetméteres családi ház tulajdonosa, mégis felveszi a támogatást, miután Pest megye I. számú, Szob központú választókerületéből jutott az országgyűlésbe. Szintén a támogatott képviselők között van Rogán Antal is, akinek valóban csak Szakonyfalun van egy kétszáz négyzetméteres ingatlana. A politikus az országos listáról kapott mandátumot, de már több ciklusban tagja volt az V. kerületi önkormányzatnak.

Az Országgyűlés Hivatala egyébként automatikusan utal szálláspénzt a vidéki lakcímmel rendelkező képviselőknek. Eörsi Mátyás szabad demokrata képviselőnek például egy rövidebb ideig nem volt budapesti lakcíme, így a hivatal rutinszerűen utalni kezdte az apanázst. Eörsi a nem várt juttatást visszafizette.