Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

A Lakitelek csoport tagjai aláírták a hűségnyilatkozatot

2004.09.09. 07:45
Az MDF lakitelki munkacsoportjának nyolc tagja aláírta azt a nyilatkozatot, amelyben vállalják, hogy a párt politikáját és testületi döntéseit magukra nézve kötelezőnek tartják. A hűségnyilatkozatot Medgyasszay László "megdöbbentőnek, elképesztőnek és megalázónak" nevezte.
A Lakitelek munkacsoport nyolc tagja aláírta az országos választmány kérésére azt a nyilatkozatot, amelyben vállalják: az MDF politikáját és testületi döntéseit magukra nézve kötelezőnek tartják és képviselői teendőiket a jövőben az MDF-frakció tagjaként kívánják ellátni - tudta meg az MTI szerdán több, magát megnevezni nem kívánó MDF-es politikustól. A választmány által szintén megszólított Medgyasszay László viszont azt mondta, még nem látta a nyilatkozat szövegét.

Medgyasszay László az MTI-nek "megdöbbentőnek, elképesztőnek és megalázónak" nevezte, hogy annak ellenére kötelezik nyilatkozat aláírására, hogy "egy eset kivételével soha nem nyilvánítottam a testületekkel ellentétes véleményt és a múlt héten nyilvánosan hitet tettem az MDF egysége mellett".

A választmány által nyilatkozattételre kért politikusok közül Lezsák Sándor keddi közleményében azt írta: "a nyilvánosság előtt ezúton is megerősítem, hogy az MDF politikáját az Alapító Nyilatkozatoknak megfelelően támogattam mindenkor, támogatom ma is, és annak alakításában 1987 óta veszek részt". A párt alelnöke közölte: választókerületét továbbra is az MDF képviselőcsoportjának tagjaként kívánja szolgálni. Hozzátette, "a frakcióvezető által törvénytelenül kizárt öt képviselőtársammal együtt azon dolgozunk a jövőben is, hogy helyreállítsuk az MDF megbomlasztott egységét".

Előzmény

Az MDF országos választmánya vasárnap kérte fel Herényi Károly frakcióvezetőt arra, hogy három napon belül szerezzen be írásos nyilatkozatot Balogh László, Csampa Zsolt, Ékes József, Fülöp István, Lezsák Sándor, Medgyasszay László, Németh Zsolt, Pichler Imre és Püski András képviselőktől. A választmány ezen az ülésen több mint 90 százalékos többséggel bizalmat szavazott Herényi Károlynak, egyúttal megvonta a bizalmat a korábban a frakcióból Herényi által kizárt Balsai Istvántól, Font Sándortól, Horváth Balázstól, Kelemen Andrástól és Szászfalvi Lászlótól.

A választmányi ülés előtt, a múlt héten az MDF politikájával elégedetlen 13 parlamenti képviselő, azaz a Lakitelek munkacsoport tagjai, Medgyasszay László és Csapody Miklós jelenlétében frakcióvezetővé választották a csoport szóvivőjét, Font Sándort.

Az MDF-frakcióban történtek miatt Szili Katalin házelnök az ügyrendi bizottsághoz fordult, és a testület hétfőn úgy foglalt állást, hogy az Országgyűlés elnökének nincs lehetősége a képviselőcsoport vezetőjének bejelentésében foglaltak, így a kizárási eljárás házszabályszerűségének vizsgálatára. Mandur László parlamenti alelnök az állásfoglalás kihirdetése után bejelentette, hogy Balsai István, Font Sándor, Horváth Balázs, Kelemen András és Szászfalvi László függetlenként folytatja munkáját.

A bizottsági ülést követően Font Sándor, a kizárt képviselők egyike újságíróknak azt mondta: "törvénytelenséget és galádságot szentesített a szocialista többségű ügyrendi bizottság". Úgy fogalmazott, nyilvánvaló, hogy a döntéshez kellett "egy Dávid Ibolya", aki a szocialistákkal érdekazonosságra jutott, mert ők, öten sok kellemetlenséget okoztak Dávid Ibolya pártelnöknek és a szocialista-szabad demokrata többségnek.

"A Lakitelek munkacsoport ettől az érdekazonosságtól akarta megmenteni a demokrata fórumot, de mindhiába" - tette hozzá.

Nem reagálnak Font nyilatkozataira

Ezzel kapcsolatban az MDF megyei elnökei és az országos elnökség szerdán közleményt juttatott el az MTI-hez: "Font Sándor független képviselő elmúlt napokban tett nyilatkozatait egy csalódott, kétségbeesett ember megnyilvánulásának tekintik". A közlemény szerint Font mondandóját "tartalmilag értelmezhetetlennek és komolytalannak" tartják, ezért arra érdemben nem kívánnak reagálni.

A kizárt képviselők nevében Balsai István kedden azt mondta, hogy bírósághoz fordulnak "a Magyar Országgyűlés tekintélyének helyreállítása (...) és a döntés kiküszöbölése érdekében". A politikus szerdai nyilatkozatában úgy fogalmazott, bírósághoz fordulnak, hiszen "a képviselőket is megilleti a jogorvoslat lehetősége". Arra a kérdésre, hogy kit perelnek és miért, azt válaszolta, hogy nem a sajtón keresztül fognak üzenni a bíróságnak. A perindítás nehézségeire utaló szakértői vélemények kapcsán azt mondta, nem reflektálnak "botcsinálta jogászok" érveléseire.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!