Szabina
-2 °C
15 °C

Lakner: Halkabb tónusú, befogadóbb beszéd volt

2008.02.13. 18:29
Orbán Viktor sokak várakozásával ellentétben nem küldte el sehova a regnáló kormányt, nem akarta elijeszteni a népszavazáson igennel szavazó kormánypártiakat, állapította meg a Fidesz elnökének évértékelője után Lakner Zoltán politológus. A beszéd beleillett a Fidesz eddigi kampányába, majd kiderül, mekkora eredménnyel.

„Orbán Viktor célja az évértékelővel az lehetett, hogy ne legyen támadható, és könnyű legyen vele azonosulni, Ennek ez a beszéd megfelelt” – mondta az Indexnek Lakner Zoltán, a Vision Consulting politikai elemzője. Lakner úgy érezte, hogy ez a beszéd a szokásosnál halkabb tónusú, befogadóbb volt.

A politológus szerint a Fidesz eddigi kampányát erősítette a beszéd, és a pártelnök - sokak várakozásával ellentétben - nem küldte el sehova a regnáló kormányt, nem mondta, hogy futniuk kell, tudatosan kigyomlálta az offenzív elemeket. Lakner szerint azonban a „magunkfajta” szó használata olyan lehet, amibe majd belekötnek Orbán poltitikai ellenfelei.

Lakner felhívta a figyelmet arra, hogy ezúttal nem volt szó, arról, hogy a kormány meg fog bukni, Orbán azt mondta, a népszavazás csak az első lépés, ami közjogilag és politikailag is reális helyzetértékelést jelent.

A Fidesz kampánya arról szól, hogy megpróbálják a pártpolitikai küzdelmet a háttérbe szorítani, hogy ne ijesszék el az igennel szavazó kormánypártiakat és az ingadozókat. „Ez a beszéd beleillett ebbe a kampányba” – mondta Lakner Zoltán, aki egyúttal emlékeztetett arra, hogy Orbán olyan elemeket épített be a mondataiba, amikkel könnyű azonosulni. Ilyen volt, hogy a tandíjat személyes ügynek állította be, illetve, hogy a vizitdíjat azzal hasonlította össze, mintha a színházból kifelé menet is kellene fizetni. „Ezek könnyen idézhető dolgok, ezekkel könnyű azonosulni” – mondta Lakner.

Az elemző azt mondta, mint minden politikai beszédnek, ennek a sikere is azon múlik, hogy az üzenetek mennyire mennek majd át a választók felé, vagy úgy érzik-e majd, hogy átlátnak a szitán. „Orbán ezzel a beszéddel azt tudta megtenni, hogy felméri a céljait, az eszközöket. Ehhez Orbán egy alkalmas eszközt választott, majd kiderül, hogy mi lesz az eredménye.”