Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Szocialista városok a védelmi tárca terve ellen

2003.08.06. 07:09
Szili, Toller és Kékes levelet írt Juhász Ferencnek a pécsi tüzérdandár megtartásáért, Szombathely kormánypárti vezetése is ragaszkodik a laktanyához. A védelmi tárca a nagy költségekkel indokolja a leépítéseket.
Három szocialista országgyűlési képviselő fordult levélben Juhász Ferenc védelmi miniszterhez, tájékoztatást kérve a pécsi székhelyű Szigetvári Zrínyi Miklós Tüzérdandár megszüntetéséről. Szili Katalin, a Parlament elnöke, Toller László, Pécs polgármestere és Kékes Ferenc, a megyei önkormányzat elnöke arra kérnek választ: mikor és milyen feltételek mellett történik az alakulat megszüntetése, milyen kormányzati garanciák vehetők igénybe a foglalkoztatási problémák megoldására? A Népszabadság információi szerint, a levélben az is szerepel: ha megszüntetik a pécsi alakulatot, akkor a laktanyát térítésmentesen kapja meg a megyeszékhely.

A kormány mai ülésén tárgyalja a haderő-átalakítást. A reformot követően számos alakulat megszűnik. A Népszabadság szerint a kormánypárti vezetésű városok lobbiznak azért, hogy településükön ne szűnjön meg laktanya.

A pécsi tüzérdandár megszüntetését a védelmi tárca azzal indokolta, hogy nincs szükség a kizárólag területvédelemhez alkalmazható, korszerűtlen eszközökre. Ezek felújítása és a laktanya korszerűsítése tíz év alatt több mint százmilliárdot emésztene fel.

A szombathelyi laktanya is felkerült a megszűnésre ítéltek közé. A védelmi minisztérium ezt a lépést azzal indokolja, hogy a sorkatonaság megszüntetése után a három kiképzőközpont helyett egy, a tapolcai is elegendő. A nyugat-dunántúli városban az MDF tiltakozik a lépés ellen, míg az MSZP-SZDSZ-es vezetés igyekszik megváltoztatni a laktanya bezárására vonatkozó döntést.