Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Lakner: Ez Gyurcsány napja volt

2006.10.06. 19:46
Gyurcsány Ferenc megerősödését hozta a nap a politológus szerint. Lakner Zoltán úgy érzi: nemcsak a szavazás eredménye segíti a kormányfőt, hanem az is, hogy a Fidesz hibákat követett el, ráadásul elért alkotmányos lehetősége határaira. Az esti nagygyűlésen Orbán nem mondott semmit - állítja a szakértő.

A nap azzal zárult, hogy a miniszterelnök megerősödött – vélekedik Lakner Zoltán politológus, aki szerint ezt nemcsak a szavazás eredménye támasztotta alá, hanem a Fidesz hibái is segítették. A szakértő szerint ez több okból is így van. Egyrészt a szavazással bebizonyosodott, hogy egyben van a koalíciós többség, ami szerinte eddig nem volt magától értetődő.

Orbán félreismerte az ellenfelét

Orbán Viktornak lehetett olyan várakozása Lakner szerint, hogy a vasárnap elvesztett választások után az MSZP vidéken fellázad Gyurcsánnyal szemben. Amikor azt kommunikálták, hogy Gyurcsány távozása után tárgyalnának bárkivel, azt a célt szolgálhatta, hogy az MSZP-s képviselők ne érezzék: mindenki célpont a kornánypárti frakcióban.

Az ellenzéki pártelnök azonban – Lakner szerint tőle szokatlan módon – ezúttal nagyon nem ismerte az ellenfelét. Mintha nem tudta volna, hogy ennyire szervezett az MSZP, pedig "ahhoz nem kell politológusi diploma, hogy az ember tudja, a szocialista párt nyomás alatt, ilyen helyzetekben összezár" – fogalmazott a szakértő. Lakner szerint ezzel az orbáni stratégia megbukott, az ellenzéki pártelnök elérkezett az alkotmányos lehetőségek határára, és ezt ő is pontosan tudja.

A Fidesz ennyit tehetett

A Fidesz ennyit tehetett, a közjogi szabályok szerint nem tudja leváltani a kormányt, így, hogy a kormánytöbbség nem repedt meg - mondja Lakner. A párt tovább nem is akarja feszegetni az alkotmányosság határát, "megkezdődött a Fidesz kihátrálása", erre utal szerinte az, hogy az ultimátum lejártát követő délutánra pártok közötti egyeztetést hívtak össze.

Lakner szerint Orbán Viktor azoknak, akik a Kossuth téren tüntetnek, "nem bontotta ki az igazság minden részletét". Többek között azért sem, mert a héten – és a politológus szerint ez a hét híre – a Fidesz nyíltan elismerte, hogy szükség van megszorításra, hogy az a program, amit tavasszal bemutatott, nem használható. Erről szól az az elismerés, hogy kell egy nemzeti reformalap, amibe bevételt kell behúzni; "eddig erről nem volt szó" – mondja Lakner, aki szerint ez az elismerés is erősíti a kormányfőt.

Ennek a reformalapnak az ötlete azonban kidolgozatlan, amire jól utal, hogy mennyire homályosan beszélnek róla, Matolcsy György 500 és 1000 milliárd közötti, 2-4 év között felhasználandó összegről beszél. "Miféle reform az, amiről nem tudjuk, 500 vagy 1000 milliárdot kell rá költeni?" – kérdezte Lakner, hozzátéve: azt sem látni, hogy ebbe az alapba miből kerülne pénz.

A Fidesz a legnagyobb hibát azonban a politológus szerint azzal követte el, hogy irreális magasságba emelte az elérni kívánt célt. Nem örültek annak, hogy szereztek több száz helyet az önkormányzatokban, hanem megfogalmaztak egy irreális célt. Ehhez radásul a pénteki esti nagygyűlésen nem tett valós cselekvési programot az ellenzéki vezér.

"Orbán Viktor nem mondott semmit" Lakner szerint, holott az emberek azért mentek oda, mert azt várták tőle, hogy elmondja nekik: hogyan lehet leváltani Gyurcsány Ferencet. Ehhez képest nem sok az, hogy "gyertek ide mindennap, és írjatok alá egy újabb ívet" – mondta a szakértő, hozzátéve: különösen nem sok azért, mert Orbán kijelentette: nem akar előrehozott választást.

Elhúzódhatnak a tüntetések

"Az emberek fejébe nem látok be" – válaszolta a politológus arra a kérdésre, hogy a "permanens forradalom", a folyamatos utcai demonstrációk sora meddig tarthat. "Senki lelkesedését nem akarom alábecsülni, de azért valószínű, hogy az emberek nem mindennap mennek oda munka után" – fogalmazott Lakner Zoltán, bár hozzátette: az utcai tiltakozások kitarthatnak bármeddig, és nem is gondolja, hogy hamar végük szakad.

A politikai feszültség így egy ideig még fennmarad, de szerinte ma már biztonságosabb a helyzet, abból a szempontból legalábbis, hogy nem kell az alkotmányos határok átlépésétől tartani. A Fidesz tudja, hol van az a fal, ameddig el lehet menni, de tovább nem.

Nem tudni, Gyurcsánynak milyen árat kell fizetnie

A szakértő azt nem tudja megjósolni, hogy a miniszterelnöknek párton, frakción belül milyen árat kell fizetnie a megerősödéséért. Szerinte most nincsenek nagyon hosszú távú stratégiák, így csak az automatikusan adódó következményekre lehet számítani: ennek a kormánynak kell megcsinálnia és végrehajtani a költségvetést.

A kérdés legfeljebb az lehet, hogy minden reformot elkezdenek-e egyszerre, vagy lesz-e a reformok sorában fontossági sorrend. "Abban biztos vagyok, hogy a feszültséget nem lehet sokáig fokozni, de abban is, hogy a konvergenciaprogramnak nincs alternatívája, márpedig az nem sok teret hagyott az ugrálásra" – mondta Lakner Zoltán.