Ágnes
-1 °C
2 °C

Jogellenesen tiltotta meg gazdák tüntetését a rendőrség

2006.01.31. 13:27
A tavalyi gazdademonstrációk idején a rendőrök hatáskör hiányában elutasították a MAGOSZ bejelentését, hogy az egyszer már engedélyezett tüntetésüket megismételhessék a parlament előtt.

Pert nyert a rendőrség ellen a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ). A Fővárosi Bíróság ítélete szerint a rendőrség a múlt évi gazdademonstráció során jogtalanul tiltotta meg, hogy a gazdák március közepén 200 erőgéppel az Országház 17-es kapuja előtti parkolóban tiltakozzanak.


Traktorok a Felvonulási téren
Kattintson tavalyi képeinkre!
Bányai Gyula, a MAGOSZ jogi képviselője szerint a bíróság ítélete precedens értékű, mivel kimondta, hogy a rendőrség jogellenesen járt el, amikor már egy korábban engedélyezett demonstrációt követően úgy foglalt állást, hogy nincs hatásköre az ügyben eljárni. A bíróság ítélete új eljárás lefolytatására kötelezte a rendőrséget.

Egyszer hopp, másszor kopp

A múlt évi gazdatüntetés során a demonstráló gazdák 200 erőgéppel négy napig az Országház parkolójában demonstráltak. Ezután jelentette be a MAGOSZ 2005. március 13-án, hogy március 13-20 között az Országház 17-es kapuja előtti parkolóban 200 erőgéppel demonstrálni kíván. Ezt a bejelentést a rendőrség indoklás nélkül elutasította és nem engedélyezte a demonstrációt.

Az ítélet kimondja, hogy amennyiben korábban már engedélyezte a rendőrség a demonstrációt ugyanazon a helyen, akkor hatáskör hiányában nem utasíthat el ismételt demonstrációs bejelentést. Illetve azt alaposan meg kell indokolnia.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft