Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Lamperth elismerte, hogy találkozott Kulcsárral

2003.09.10. 14:48
Lamperth Mónika belügyminiszter az országgyűlés rendészeti bizottságának zárt ülésén hangsúlyozta: sem ő, sem családtagjai nem érintettek a brókerbotrányban. A bizottság fideszes alelnöke szerint ugyanakkor Lamperth elismerte, hogymunkájából adódóan többször is találkozott Kulcsárral. A bizottság tagjai a munkát Polt Péter és Salgó László meghallgatásával folytatták. A zárt ülés elrendelését Gál Zoltán MSZP-s képviselő javasolta.
Az országgyűlés rendészeti bizottsága szerdán meghallgatta Lamperth Mónika belügyminisztert a brókerügyben. Az ülésről távozóban a politikus újságíróknak elmondta, hogy ez egy súlyos, gazdasági bűncselekmény, amit a rendőrség szakmai alapon derít fel.

Meghallgatásán Lamperth kifejtette: a rendőrség objektív munkavégzésének semmilyen akadálya nincs, a törvények nem teszik lehetővé, hogy belügyminiszterként konkrét ügyben nyomozati utasítást adjon. A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy sem ő, sem családtagjai nem érintettek az ügyben.

Dorkota Lajos fideszes képviselő az ülésen történtekről azt mondta, hogy Lamperth Mónika belügyminiszter "idegesen kezdett". A Fidesz szerint Lamperth nem tisztázta magát, sőt: a belügyminiszter elismerte - állította Dorkota -, hogy munkájából adódóan, mint más bankárokkal, egy-két alkalommal találkozott Kulcsárral. "Ez nem tisztázás" - mondta a fideszes alelnök. A Fidesz szerint Lamperth véleményével ellentétben a rendőrség objektív munkavégzésének akadályai vannak.

A bizottság ezután Polt Péter legfőbb ügyészt és Salgó László országos rendőrfőkapitányt hallgatta meg zárt ülésén. Polt Péter meghallgatása után csak annyit mondott, semmiféle kritika nem érte az ügyészséget.

A hatóságok csak a kiszivárogtatásokban marasztalhatóak el

A hétfőn K&H ügyben kihallgatott, ám őrizetbe nem vett gyanúsítottakkal kapcsolatban Dorkota kijelentette, a rendőrség kezdeményezhette volna előzetes letartóztatásukat, mert az összebeszélés lehetősége adott. Az előzetes letartóztatás elmaradására különféle értelmezést adott az Indexnek az országos rendőrfőkapitány és a legfőbb ügyész. Salgó László szerint az ügyészséggel közösen mérlegelték, hogy szükséges-e őrizetbe vétel, Polt Péter szerint viszont a rendőrség hozta meg a döntést, az ügyészség csak vizsgálhatja annak jogosságát.

Az ülés után Gál Zoltán szocialista elnök azt mondta, kiegyensúlyozott hangvételű volt az ülés, amin kiderült, politikai befolyás nem érinti az eljáró hatóságokat, noha a különféle kiszivárogtatások hátráltatják az ügy felderítését. Ezzel szemben Dorkota Lajos fideszes alelnök Gál utóbbi kijelentését a rendőrség hibájaként rótta fel, szerinte a rendőrség súlyos hibát vétett, amit Salgó László rendőrfőkapitány részben el is ismert az ülésen, ugyanis megerősítette, hogy valóban történtek kiszivárogtatások.

Az ellenzék nyílt ülést akart

A meghallgatást a K&H Equitiesnél történt sikkasztásgyanús, illetve az Inter-Európa Banknál történt pénzmosás-gyanús ügyben kilenc ellenzéki képviselő kezdeményezte. A szocialista Gál Zoltán bizottsági elnök javasolta a zárt ülésen történő meghallgatást arra hivatkozva, hogy államtitkok, szolgálati titkok fognak elhangozni.

Dorkota Lajos (Fidesz) alelnök szerint a kérdéseket nyíltan kellene feltenni, és akkor kellene elrendelni a zárt ülést, ha valóban az államtitokról szóló törvény körébe tartoznak a válaszok. A bizottság elnöke szerint, mivel konkrét ügyben, konkrét folyamatban lévő nyomozásban történik a meghallgatás, "természetes, hogy fel fognak vetődni" államtitkok, valamint a nyomozás érdekei is a zárt ülés mellett szólnak. A nyílt ülés megtartását a Fidesz mellett az MDF is támogatta, indítványukat a kormánypárti többség leszavazta.

Dorkota Lajos állítása szerint a szocialista elnök délután már támogatta, hogy a zárt ülésen elhangzottak nyilvánosságra kerüljenek, így kezdeményezi a jegyzőkönyv publikussá tételét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!