Mátyás
-6 °C
1 °C

A 2. legérdektelenebb beszéd szivárgott ki

2006.10.09. 10:55
Az őszödi zárt frakcióülés után az MSZP zárt választmányi üléséről is hangfelvétel került a sajtóhoz. Érdekes azonban, hogy az újabb izgalmakat kiváltó Lamperth-beszédet a választmány tagjai a legérdektelenebb felszólalásnak minősítették, közvetlenül Hiller Istváné után. Az Index annak járt utána, miért nem az izgalmasabb felszólalások hallhatók.

Az Index által megkérdezett politikusok egybehangzó állítása szerint szombaton Hiller István pártelnök megszólalása érdemelte ki a legérdektelenebb felszólalás címet, de Lamperth Mónikáé is alig-alig maradt el tőle. Sokan csak a kiszivárogtatás után ismerték meg tartalmát, mert már a beszéd kezdetén a büfébe indultak.

Lamperth Mónika a zárt ülésről kiszivárgott felvétel szerint nyugtatni próbálta párttársait, és cáfolta azokat a sajtóhíreket, melyek szerint „mostantól a Fidesz fogja osztani a pénzt” a regionális fejlesztésekre. „Nem így döntöttek Magyarországon a választók, és nem így döntött az Országgyűlésben a Fidesz”. Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter arról is beszélt, hogy a területfejlesztési törvényt is módosítani fogják. De kiderült, tartalmában nem nyúlnak a jogszabályhoz.

Miről maradtuk le?

Infromációink szerint Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy a kormány átalakítását nem tervezi, de változni fog a kancellária. A kormányfő január 1-től akarja a MeH szerkezetét átformálni, mert jelenlegi állapotában nem elégedett a hivatal hatékonyságával. Az átszervezéssel a hírek szerint Szigetvári Viktor, szocialista kampányigazgató is kormányzati szerephez juthat.

Szó esett és vita bontakozott ki az október 21-i szocialista kongresszus napirendjével kapcsolatban. Hogy megemlékezzenek-e az 1956-os forradalom 50 éves évfordulójáról, és milyen legyen a "megújuló párt" viszonya a forradalomhoz. Azt is többen megemlítették, hogy milyen struktúrában kellene a pártot a jövőben működtetni. Az az elképzelés, amelyet Gyurcsány Ferenc gyakorlatilag egyeduralmára alakítottak volna ki, megbukott. (A kormányfő pártelnök akar lenni, munkáját három alelnök segítené, akik az ő bizalmi emberei)

Informátoraink megemlítették a már ritkán szereplő Nyers Rezső, az MSZP első elnökének felszólalását is. Nyers szerint a szocialista párt szövetségi politikája is válságban van, elsősorban a szakszervezetekkel kellene a viszonyukon javítani.

Az elit és a bejárat

Szocialista párti informátorunk szerint a kiszivárogtatás célja az egyes pártfórumok ellehetetlenítése lehet, amely Gyurcsány Ferenc hatalmi érdekeinek felel meg. Az országos választmány ugyanis az egyik legfontosabb kontrollszervezete a pártnak, amely gátat szabhat a miniszterelnök által megálmodott centralizmusnak. Ha ezekről az ülésekről kiszivárogtatnak, akkor lehet arra mutogatni, hogy ezért nem tájékoztatják őket megfelelően. "Kiszivárogtatás ugyanis csak akkor van, ha az elit is azt akarja" - mondta forrásunk.

A Lamperth-beszédet közlő Magyar Rádió viszont azt állítja, egyszerű "újságírói tényfeltáró" munkával jutottak a felvételhez. Több választmányi tag megerősítette, hogy a zárt ülés ellenére lényegében nem ellenőrizték a ki- és belépőket a bejáratnál, ezért egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a sajtó egyes képviselői egyszerűen besétálhattak a már megkezdődött tanácskozás alatt a Köztársaság téri pártközpont előadótermébe.