Ödön
1 °C
11 °C

Lamperth: Ezer aktivistát képeznek tovább az MSZP-ben

2008.09.28. 10:09
Feszültséget, aggodalmat, értetlenséget és bezárkózást szült az MSZP-s szervezetek többségében a koalíciós válság és szakítás, nyilatkozta Lamperth Mónika, az elnöki kabinet vezetője.

Az elmúlt hónapokban 900 aktivistát képeztek tovább a Magyar Szocialista Pártban, annak érdekében, hogy megismerjék a kormány politikáját, szakpolitikai elképzeléseit; Lamperth Mónika, az MSZP elnöki kabinetjének vezetője az MTI-nek adott interjúban beszélt erről. A politikus elmondta, hogy az MSZP elnöksége és választmánya tavaly fogadott el egy képzési stratégiát, amelyet kabinetvezetői kinevezése után "kicsit gyorsabb fordulatra kapcsolt".

Lendvai Ildikó parlamenti frakcióvezetőnél megállapodtak abban, hogy kialakítanak egy úgynevezett tutori rendszert, amelyben minden egyes gyakornok mellé egy országgyűlési képviselőt rendeltek, aki segíti őket, ugyanakkor a szocialista párton belüli tagozatoknak is lenne erre lehetősége.

Az MSZP-tagság hangulatára vonatkozó kérdésre a kabinetvezető azt mondta, a koalíció felbomlásakor, a kisebbségi kormány megalakulásakor érzett feszültséget, aggodalmat, értetlenséget, és egyes szervezeteknél bezárkózást. Szerinte az MSZP alacsony támogatottsága azzal a következménnyel járt a pártszervezetek nagy részénél, hogy nem kezdeményeztek programokat, akciókat, "saját magukban rágták a problémáikat", de nyáron ez megváltozott, összesen 272 programot szerveztek.

Lamperth Mónika elmondta azt is, hogy a párt elnöksége csak az október 11-i soron kívüli kongresszus után dönt a jövő év elejére esedékes tisztújítás időpontjáról. Ez továbbra is február eleje és március vége között várható, tette hozzá. A Gyurcsány Ferenc pártelnökkel való viszonyát Lamperth Mónika "jó munkakapcsolatnak" nevezte. "Egy nagyon normális, jó munkakapcsolat, rendszeres találkozásokkal, és sok-sok smssel és telefonnal" - fogalmazott az MSZP elnöki kabinetjének vezetője.

Lamperth Mónika a kisebbségi kormány megalakulásakor távozott a kormányból, amelynek különféle tárcák élén 2002 óta volt tagja. A feladatköreit firtató kérdésre azt mondta, Gyurcsány Ferenc a szervezetirányítással kapcsolatos hatásköreit ruházta rá át tavasszal, ezek a feladatok korábban Juhász Ferenc elnökhelyetteshez tartoztak. Politikai értelemben továbbra is Juhász Ferenc helyettesíti a pártelnököt, ő készíti elő az országos elnökség üléseit, és elvégzi az ezzel kapcsolatos politikai egyeztetést, fűzte hozzá.

A politikus a közte és a Butor Klára pártigazgató közötti feladatmegosztásról azt mondta, hogy az általa meghozott döntések kivitelezését Butor Klára szervezi meg. Az új munkamegosztásról Lamperth Mónika megjegyezte: kinevezésekor úgy érezte, hogy nem világos a munkamegosztás, de ősz elejére mindez rendeződött.

A kabinetvezetői feladatokról szólva kiemelte, hogy a politikai akciósorozat megszervezése, a megyei elnökökkel, a megyei jogú városok elnökeivel való konzultálás, kapcsolattartás, a helyi szervezetek feladatainak kijelölése tartozik hozzá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?