Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Áder: Meddig tűri Medgyessy Lamperth hazugságait?

2002.12.18. 10:57
A belügyminiszter és közigazgatási államtitkára az Alkotmánybíróság döntésének ellentmondó nyilatkozatokat tett - hangzott el Áder János szerdai sajtótájékoztatóján, amelyen az alkotmánysértés csendestársaként Bárándy Péter igazságügyminisztert is megnevezte. Az Alkotmánybíróság hétfőn semmisítette meg Lamperth Mónika belügyminiszter pártlogókról szóló választási rendeletét.
Meddig tűri még Medgyessy Péter, hogy belügyminisztere az Alkotmánybíróság döntése után hazugságokkal traktálja a közvéleményt - tette fel a kérdést Áder János, a Fidesz frakcióvezetője a párt szerdai sajtótájékoztatóján. A fideszes politikus szerint a belügyminiszter és közigazgatási államtitkára az Alkotmánybíróság döntésének ellentmondó nyilatkozatokat tett.

A döntést követően Lamperth Mónika úgy nyilatkozott: a rendelkezést azért hozta a választásokon, hogy a pártoknak azonos esélyt biztosítson. Szerinte az Orbán-kormány is hozott ilyen rendelkezést, amely hasonlóan szemben áll az alaptörvénnyel. Áder szerint nem felel meg a valóságnak az, hogy a korábbi belügyminiszterek is hoztak ilyen rendeleteket. Szerinte csak ehhez hasonló szabályozások voltak. Hozzátette, Pintér Sándor is hozott ugyan rendeletet ebben a témában, de az nem volt kötelező érvényű, ellentétben Lamperth rendeletével.

Önérzetére oly kényes

Áder János a Fidesz frakcióvezetője
Áder úgy véli, hogy az alkotmánysértésben - amennyiben tudott róla - csendestársként közreműködött "a szakmai önérzetére oly kényes" Bárándy Péter igazságügyminiszter is". Áder hiányolta az ügyben Keller László közpénzügyi államtitkár fellépését is, miután úgy vélte az ellenzéki politikus, hogy a Belügyminisztérium közpénzen "reklámozta meg" az alkotmánysértést.

A belügyminiszter augusztus 1-jén kihirdetett rendelete 20 milliméter átmérőjű körben határozta meg a jelölőszervezetek logójának helyét. A Fidesz akkor is ellenezte a lépést, amely szerintük azoknak a szervezeteknek kedvez, amelyeknek a logója kör alakú.

Lemondásra szólította fel

Az Alkotmánybíróság hétfői határozatában állapította meg, hogy alkotmányellenes a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választása kapcsán alkotott belügyminiszteri rendeletben a jelölő szervezetek emblémájának méretét szabályozó szövegrész, ezért azt az Alkotmánybíróság megsemmisíti. A Fidesz ezt követően lemondásra szólította fel Lamperth Mónikát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!