Márk
13 °C
28 °C

Jogerősen sem Lányi az FKGP elnöke

2001.06.15. 15:47
Továbbra is Torgyán József a kisgazdapárt elnöke, mivel az FKGP pártalkotmányára hivatkozva nem tesz eleget a bíróság Lányi Zsolt kérésének. A politikus ugyanis azt akarta, hogy őt jegyezzék be pártelnöknek, mivel állítása szerint a május 5-i budapesti nagygyűlésen Lányit választották meg a kisgazdák első emberének. Eközben Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezető kijelentette: nem foglalkoznak Atyánszky György, a tegnap egy év nyolc hónap, de három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt honatya FKGP frakciójából való kizárásával.
Lányi Zsolt újságíróktól tudta meg, hogy elutasította a Legfelsőbb Bíróság a kérését. A politikus ugyanis azt állítja, hogy Budapesten őt választották meg az FKGP elnökének, s arra kérte a testületet, hogy ezt a változást vezessék át a párt irataiban. Lányi kérését korábban már a Fővárosi Bíróság elutasította, s most másodfokon a Legfelsőbb Bíróság szintén úgy döntött, hogy továbbra is Torgyán József az FKGP elnöke.

Választások előtt nem lehet leváltani az elnököt

A bíróság indoklásában azt írja: a kisgazdák pártalkotmányában az szerepel, hogy az elnök személyéről csak az országgyűlési választások után hatvan nappal lehet dönteni, s ez a mérvadó - jelentette ki Deák József az FKGP pártfőügyésze. Addig nincs olyan fórum, amely leválthatná a kisgazdák első emberét. Béres Béla a párt alelnöke elmondta: örömmel vették a bírósági döntést, s azt, hogy a testület független hatalmi ág, minden befolyástól mentesen tud ítéletet hozni.

Lányi Zsolt az Indexnek elmondta: tudomásul veszi a bíróság döntését, abban azonban nem biztos, hogy a kisgazdák ezt elfogadják.

- Semmi különöset nem fogok ezután tenni - állítja a politikus. - Nevetséges, hogy Torgyán József, aki azt hangoztatja, hogy őt meg akarják ölni, irodájába bezárkózva irányítja majd az FKGP választási kampányát.

Atyánszky tagja marad a frakciónak

A bíróságnak elég sok munkát ad a kisgazdapárt. Tegnap Atyánszky Györgyöt egy év nyolc hónap, de három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, mert bűnösnek találták egyrendbeli csődbűntett és egyrendbeli hitelező jogtalan előnyben részesítésének vétségében. A honatyát viszont ennek ellenére nem akarja kizárni az FKGP a frakcióból. Pedig korábban hoztak egy olyan döntést, hogy kizárják soraikból azokat a képviselőket, akire bűncselekmény árnyéka vetül.

A képviselőcsoport vezetője ugyanis úgy véli, hogy Szabadi Bélát és Székely Zoltánt ki kellett zárni, őket ugyanis közpénzekkel kapcsolatos bűncselekményekkel gyanúsítják, Atyánszkyt pedig a saját cége pénzének elköltésével vádolják.