Bernadett
-2 °C
4 °C

Lányi csapatostul ülne át az FKGP-frakcióba

2001.08.01. 14:51
A parlamenti őszi ülésszak kezdetekor kibővül a kisgazda frakció, ugyanis néhány, korábban kilépett politikus visszaül a képviselőcsoportba. Viszont más frakcióból kilépett illetve kizárt honatyák is szívesen koptatnák a kisgazda parlamenti padokat. A "nagy visszatéréssel" kapcsolatban még néhány tárgyalássorozat hátra van: Lányi Zsolt ugyanis nem akar "visszakullogni" a frakcióba, hanem elvárja, hogy visszahívják a grémiumba, ráadásul különböző pozíciókat is követel magának és társainak.
A tavasz óta létrejött három kisgazda irányzatot nem egybeolvasztani, hanem összefogni akarják a táborok vezető politikusai. A Szabó János honvédelmi miniszter fémjelezte Független Kisgazdák Demokratikus Szövetsége, a Bánk Attila-féle Polgári Platform és azok a politikusok, akik Csúcs László kizárása miatt léptek ki a frakcióból, tárgyalássorozatot kezdeményeztek a viszonyok tisztázása érdekében. Mindegyik csoportból három-három honatya képviselteti magát a tanácskozásokon, amelyeken a közös munka részleteit vitatják meg.

További egyeztetésre vár az, hogy az FKGP frakcióból januárban kilépett vagy kizárt politikusok visszatérhessenek a képviselőcsoportba. Már letelt az a fél év, amelyet a frakcióból való távozásuk után függetlenként eltöltöttek. Lányi Zsolt korábban azt hangoztatta, hogy új pártot akar létrehozni, s az a formáció alakít új frakciót a Házban, ám Liebmann Katalin, volt budapesti kisgazdaelnök a múlt héten megtette ezt a reformerek vezéralakja helyett.

Az Index úgy tudja, hogy csupán három honatya ül át a kisgazda padsorokba a függetlenek közül: visszatér Lányi Zsolt, Csúcs László és Pápai Mihály. A volt fővárosi pártügyészt, Kiszely Katalint más frakcióba hívták, Molnár Róbert nem akar még egyszer kisgazda frakciótag lenni, a házi őrizetben lévő Székely Zoltánt a kisgazdákhoz csábító Molnár Lászlót, pedig nem fogadnák vissza.

Lányi ráadásul más frakciókból kizárt politikusokat is magával vinne az FKGP képviselőcsoportjába. Így számít, a Fideszből csopaki ámokfutása miatt kizárt Szabó Attilára és még két volt fideszes honatyára.

- Igaz, hogy focizott a sörösüvegekkel egy Balaton-parti település boltjában, de ez nem olyan nagy bűn, ettől még nyugodtan dolgozhatunk együtt - véli Lányi Szabóról.

A másik két honatya, legfeljebb Gyuga Pál és Helmeczi László lehet, ők azonban szinte kizárt, hogy az FKGP képviselőcsoportjának tagjai akarnának lenni. Lányi Zsolt emelt fővel akar visszatérni társaihoz, ezért már előre kijelentette: a "megtérők" vezető pozíciót szeretnének kapni.

Torgyán: Szabó János lusta
Torgyán József a Nap-kelte szerda reggeli adásában a tőle már megszokott stílusban nyilatkozott a kisgazdák körüli aktuális ügyekről. Elhangzott, hogy Szabó János honvédelmi miniszter felvetette, hogy össze kellene fogniuk a kisgazda csoportosulásoknak. Az FKGP elnöke erre egyszerűen csak azt mondta: Szabó János egy lusta ember. A koszovói válság idején például elaludt, s Orbán Viktoréknak kellett felkelteniük telefonon a honvédelmi minisztert. Addig csörgették mobilját, amíg Szabó fel nem ébredt.