Emőke
-4 °C
9 °C

Jogsértő helikopterből magánházat fotózni?

2005.12.20. 07:02
A Népszava és a Népszabadság olyan légi felvételeket tett közzé a közelmúltban Orbán Viktor családi házáról, amelyek súlyosan sértik a volt kormányfő magántitok védelméhez fűződő személyiségi jogát, illetve a tulajdon háborítatlanságához fűződő alanyi jogát – írja az állampolgári jogok országgyűlési biztosára hivatkozva a Magyar Nemzet. Az unió pedig tudni akarja azt is, hogy kivel SMS-eztél tavaly nyáron - 2006-tól akár két éven át kötelesek megőrizni távközlési adataikat az európai szolgáltatók. Lapszemle.

Zajterhelés és titkok

A Népszava és a Népszabadság olyan légi felvételeket tett közzé a közelmúltban Orbán Viktor XII. kerületi családi házáról, amelyek súlyosan sértik a volt kormányfő magántitok védelméhez fűződő személyiségi jogát, illetve a tulajdon háborítatlanságához fűződő alanyi jogát - derül ki Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatából. Az egyik Népszava-képet a napokban a Népszabadság is átvette egy cikkéhez, amelyben az Orbán-ház átépítésének költségeit firtatta.

Lenkovics szerint ha egy légi járművel berepülnek valakinek a családi háza fölé, hogy onnan közeli fényképeket készítsenek az épületről és a kertről, az nyilvánvalóan sérti a tulajdonos magánszféráját, különösen a magántitok védelméhez fűződő személyiségi jogát. Másrészt sérül az ott lakóknak a tulajdon háborítatlanságához fűződő alanyi joga is, többek között a jármű által keltett fokozott zajterhelés miatt.
Részletek >>>>

Mi fizetjük majd a Nagy Testvért

Szigorú intézkedéseket tartalmazó csomagot fogadott el múlt héten az Európai Parlament a terrorizmus elleni harc jegyében. Akár két évig is kötelesek megőrizni az uniós távközlési cégek a hívások jegyzékét, valamint számos internetes adatot annak az Európai Parlament által elfogadott jogszabálynak az értelmében, amely a terrorizmus elleni harcot hivatott segíteni.

A várhatóan jövőre életbe lépő jogszabály alapján az európai kommunikációs cégeknek rögzíteniük kell, hogy a felhasználójuk kivel beszélt, mikor, hol és mennyi ideig, de magát a beszélgetést nem veszik fel. Ez a kötelezettség szinte minden távközlési adatot érint: A rögzítési kötelezettség szinte minden távközlési adatot érint: a vezetékesen kívül a mobiltelefonos és VoIP-beszélgetéseket, az SMS-t, e-mailt, internetet, fájlcserélőket, fórumbejegyzéseket. Ennek pontos időtartamát a helyi kormány határozza meg, de hat hónap, és két év között kell lennie. Az adatok rögzítése komoly technológiai hátteret és új beruházásokat igényel, melyet nagy valószínűséggel a fogyasztók fognak kifizetni – olvasható a Magyar Hírlapban.