György
16 °C
24 °C

A győzelem még nem dőlt el; külföldi lapszemle

2006.04.10. 05:51
A győzelemért folyó izgalmas versenyfutásban a szociálliberális koalíció kis előnye rajzolódott ki a magyarországi országgyűlési választás első fordulója után ‐ írta hétfő hajnalban a Spiegel Online, amely "választási krimit" emlegetett az első forduló eredményeit közreadván.

A győzelem azonban még nem dőlt el ‐ volt olvasható a német internetes kiadvány összeállításában, s hasonlóképpen óvatos volt a Deutschlandfunk közszolgálati rádióadó tudósítója is, aki a "bonyolult választási rendszer" miatt a második fordulóig tartó két hétben újabb kemény választási harcra számít.

A rendszerváltás óta először nem lesz kormányváltás?

Ha valóban az MSZP győzne, a magyarországi rendszerváltás óta először fordulna elő, hogy Gyurcsány Ferenc személyében kormányfőt újraválasztanak. A bonyolult választási rendszer miatt azonban még minden nyitott.

A mandátumok végleges megoszlása még nem eldöntött. Az Országgyűlés 386 helyéből több mint száznak a sorsa csak két hét múlva, a második fordulóban dől el ‐ volt olvasható a Spiegel Online anyagában, amelyet S. Kovács Ferenc, az MTI berlini tudósítója ismertetett.

Hazafias gazdaságpolitika

A Deutschlandfunk a budapesti tudósítás felvezetőjében azt állapította meg, hogy Magyarországon, ellentétben Lengyelországgal vagy Szlovákiával, nem széles a pártspektrum, a koalíciós lehetőségek nem nagyok.

A tudósítás Orbán Viktorra hivatkozva "hazafias gazdaságpolitikának" nevezte azt, amit a legnagyobb ellenzéki párt és vezetője akar. Gyurcsány Ferenc MSZP-s kormányfő "Magyarországot továbbra is a globalizációra és az Európai Unión belüli versenyre akarja alkalmassá tenni" ‐ hangzott el a Deutschlandfunk adón.

Ha az MSZP nyer, nagyobb lesz a befolyásunk az EU-ban?
Ha a szocialisták kormányt alakíthatnak majd a második választási forduló után, Magyarország biztos fejlődés elé tekinthet egy virágzóbb és tisztességesebb társadalom irányában, és nagyobb befolyásra számíthat az Európai Unióban - vélte az Európai Szocialista Párt (ESZP) elnöke, Poul Nyrup Rasmussen az MTI brüsszeli irodájához az első választási forduló után eljuttatott közleményében. Az ESZP-elnök gratulált Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és Hiller István MSZP-elnöknek az első forduló eredményéhez. Leszögezte, hogy "Gyurcsány Ferenc nagyon jó munkát végzett kétéves miniszterelnöksége idején, és megérdemli, hogy szociáldemokrata reformjainak folytatásához egy teljes ciklusban kormányozzon".

A nagyobb hírügynökségek a második fordulóra várnak

Az április 23-iki második fordulóban dől el a magyar parlamenti választások végeredménye ‐ mutattak rá hétfő hajnali tudósításaikban a legtekintélyesebb nemzetközi hírügynökségek.

A vasárnapi első forduló eredményeinek ismeretében a hírszolgálati irodák kiemelték, hogy noha a kormányon lévő balközép koalíció némi előnyt szerzett a konzervatív ellenzékkel szemben, még több mint száz mandátum sorsa nyitott, és a végeredményt kockázatos megjósolni.

Rendkívül heves kampány várható

Valamennyi hírügynökség azon a véleményen volt, hogy az elkövetkező két hétben rendkívül heves kampány várható a hivatalban lévő kormányfő Gyurcsány Ferenc vezette szocialisták és a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltje, Orbán Viktor között.

Ugyanakkor szinte kivétel nélkül mutattak rá arra, hogy a mérleg nyelvének szerepét a minden előzetes várakozást felülmúlóan szereplő kis konzervatív párt, az MDF töltheti be. A hírügynökségek többsége meglepetésként értékelte, hogy az MDF bejutott a parlamentbe, hajszállal átlépve az ahhoz szükséges ötszázalékos küszöböt.

A Reuters brit hírügynökség úgy értékelte: a Fidesz győzelmi reményeit mégiscsak ébren tarthatja a kis konzervatív párt parlamenti bejutása. Magyar elemzőket idézve a Reuters arra mutatott rá, hogy az MDF sikere megakadályozhatja a szocialisták hatalmon maradását.

Dávid Ibolya: A kétpártrendszer elutasították a választók
Az AP amerikai hírügynökség idézte Dávid Ibolyát, az MDF vezetőjét, aki pártja sikerét annak bizonyítékaként értékelte, hogy a magyar választók elutasították a kétpártrendszert. Az AP szerint egyelőre nem lehet megjósolni, vajon az MDF hajlandó lesz-e szövetségre lépni a Fidesszel a választások második fordulójában. Ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy 2002-ben a két párt még közös listán indult, később azonban az MDF eltávolodott az Orbán Viktor vezette Fidesztől.

Egy másik tudósításában ugyanakkor a Reuters piaci elemzőket idézett, akik szerint az első fordulós koalíciós előny erősítheti a forintot, illetve a kötvénypiacot. A szóban forgó elemzők ugyanis a kormányon lévő pártok politikáját piacbarátibbnak minősítették.

A piac üdvözölné a status quo fennmaradását

A Reuters idézte a Royal Bank of Canada egyik elemzőjét, aki úgy vélekedett: "a piac inkább üdvözölné a status quo fennmaradását, mint a Fidesz hatalomra kerülését. Ez utóbbi ugyanis retorikájában egyre inkább populistává vált, alig érintve az ország pénzügyi problémáinak a megoldását."

A füst azonban aligha száll fel a választások április 23-iki második fordulójáig, s a beruházók addig minden valószínűség szerint a partvonalon maradnak - vélekedtek a hírügynökségnek nyilatkozó gazdasági elemzők, akik ugyanakkor üdvözölték a két kisebb párt, az SZDSZ és az MDF parlamenti bejutását, kiemelve, hogy mindkét párttól pénzügyi téren felelősségteljes magatartás várható.

Ugyancsak meglepetésként értékelte hétfő hajnali tudósításában az APA osztrák hírügynökség az MDF parlamenti bejutását, hozzátéve, hogy a kis konzervatív párt ezúttal saját erőből lépte át az ehhez szükséges küszöböt.

Egyik nagy pártot sem támogatja az MDF?

Ennek kapcsán a hírügynökség ugyancsak idézte Dávid Ibolyát, aki szerint pártja egyik nagy pártot sem kívánja hatalomra segíteni.

Az osztrák hírügynökség ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a magyar parlamenti választások első fordulója a várakozásoknak megfelelően a két nagy párt szoros versengését hozta, azt az eredményt, amit a felmérések már hónapok óta megjövendöltek.

Az AFP francia hírügynökség tudósításában ugyanakkor annak a nézetnek adott hangot: a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vezette, a szocialisták és a liberálisok alkotta koalíciós kormány jó úton halad afelé, hogy Magyarország posztkommunista történelmében eddig példa nélkül álló módon elnyerje újraválasztását, hacsak nem történik jelentős irányváltozás az április 23-iki második fordulóig.