Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

56-os hős lapockája miatt zárnák ki a helyi Fidesz-elnököt

2006.08.25. 09:58
Három ferencvárosi fideszes, köztük a kerületi elnök kizárását kezdeményezték a helyi párttagok. A budapesti választmány elnökéhez eljuttatott előterjesztés indoklása szerint Bodó Márton, IX. kerületi elnöktől egy valószínűleg az 1956-os utcai harcokból származó emberi csontmaradvány elkallódása miatt akarnak megszabadulni az indítványtevők. Az Index információi szerint azonban a fideszes belharcok önkormányzati ingatlanok privatizációja miatt robbantak ki.

Több fővárosi kerület után Ferencvárosban is háború tört ki a helyi Fideszben. A tagság egy része Bodó Márton kerületi elnök, Zombory Miklós alpolgármester és Bácskai János frakcióvezető pártból való kizárását kezdeményezte.

Szolgálati útra terelik

"Az asztalomon vannak a kezdeményezések, de még nem olvastam őket" - erősítette meg a kizárási kezdeményezésről szóló hírt Kupper András, a Fidesz budapesti elnöke. Kupper szerint a három előterjesztéssel a fővárosi pártelnökség következő ülésén foglalkoznak, de valószínű, hogy érdemi döntés nélkül küldik vissza őket, mert az indítványtevők a párt alapszabályát megsértve nem a helyi elnöknek küldték meg először a javaslatot. Kupper szerint ugyanis ezt a rendelkezést akkor sem lehet figyelmen kívül hagyni, ha a kizárási kezdeményezés érintettje épp a helyi elnök.

Nem tetszett nekik az új jelölt

A kizárási javaslat indoklása Bodó Márton IX. kerületi elnök ellen azt hozza fel, hogy elnöksége alatt elkallódott egy 56-os hősi halott maradványa. A környékbeli vezetékfektetési munkálatok során előkerült lapocka- és lábszárcsontot ugyanis egy évig a Fidesz irodájában őrizték, de a csontok mára eltűntek.

Zombory Miklós alpolgármestert pedig azzal vádolták meg, hogy több aktivista előtt rasszista kijelentéseket tett Kandolka Lászlóra, a párt ferencvárosi polgármester-jelöltjével kapcsolatban, emiatt kezdeményezték az eltávolítását. Zombory az Indexnek elmondta, hogy tanári múltja miatt személyében sérti meg, aki rasszizmussal vádolja, fideszes polgármester-jelölthöz fűződő jóviszonyát pedig egy, Kandolka által aláírt nyilatkozattal bizonyította, amely szerint alaptalanok a kizárás indokául felhozott vádak. Kandolka levele szerint az ilyen rágalmak a Fidesz sikeres szereplését veszélyeztetik.

Ingatlanviták?

Az indítványokkal kapcsolatban megkerestük Bodó Mártont, de ő nem akart nyilatkozni. Úgy tudjuk azonban, hogy a kizárási javaslatokon szereplő indok mellett a belső ellentétek a kerületi ingatlaneladások miatt alakultak ki a vezetés és a tagok között. Információink szerint a helyi tagok egy részének az szúrt szemet, hogy a kerületi beruházások során több nagyértékű önkormányzati telek túl olcsón talált gazdára.

A kerületben a Fidesz-KDNP közös polgármester-jelöltje Kandolka László, akinek a jelenlegi polgármesterrel, Gegesy Ferenccel és a szocialista Kökény Mihállyal kell megmérkőznie a posztért. 2002-ben egyébként a Fidesz még Bácskait indította Gegesy Ferenccel szemben. Bácskai akkor 31,5 százalékkal vesztett a több mint kétharmados támogatottságú SZDSZ-es ellenében.