Friderika
12 °C
29 °C

Szerdai stílusgyakorlatok

2007.05.30. 06:51
Játék! Játék! A szerdai lapok mindegyike ír arról, hogy Gyurcsány Ferenc Bencze Józsefet jelölte országos rendőrfőkapitánynak. De melyik hogyan? Találja ki a betűhíven közölt alábbi részletekből, amelyek a Blikkből, a Borsból, az Embertársból, a Magyar Hírlapból, a Magyar Nemzetből, a Népszabadságból és a Népszavából származnak! Figyeljen a címadásra, a felütésre, az egyes cikkekben elhelyezett esetleges hívószavakra és a helyesírási hibákra. Vigyázat, nem mind bulvár, ami annak látszik, és van kakukktojás is. A helyes megfejtők között Garamvölgyi László értékes gondolatait sorsoljuk ki.

1.

A vámőrségtől a rendőrségre

Bencze József pénzügyőr vezérőrnagyot, a VPOP jelenlegi rendészeti főigazgatóját jelöli országos rendőrfőkapitánynak a kormányfő. Gyurcsány Ferenc ezt tegnap sajtótájékoztatón jelentette be a Parlamentben. A miniszterelnök a "szabadság és a rend bővítését, elmélyítését és garantálását" várja az új főkapitánytól.

2.

Benczét jelölik az ORFK élére

Bencze Józsefet, a Vám-és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának rendészeti főigazgatóját jelöli országos rendőrfőkapitánynak Gyurcsány Ferenc. Bencze hangsúlyozta: szeretné visszaállítani a polgárok bizalmát és a rendőrök önbizalmát. A főkapitányjelölt 53 éves. 1997 óta a vám- és pénzügyőrség rendészeti főigazgatója 2001. augusztus 20. óta dandártábornok.

3.

Főrendőr lesz a fináncból

Az új igazságügyi és rendészeti tárcavezető után Gyurcsány Ferenc tegnap bemutatta az országos rendőrfőkapitánynak jelölt Bencze Józsefet is, aki mostanáig a Vám-és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) volt a rendészeti főigazgatója. - Határozottan, keményen és emberséggel - így kell vezetnie Benczének a testületet, legalábbis a kormányfői ukáz alapján.

4.

Vámosból lesz főkapitány

Olyan, mint az úthenger - így emlékeznek falujában, Farmoson a leendő Országos Rendőr-főkapitányságra. Bencze József ugyanis egy évig a község polgármestereként lebetonoztatta a belterületi poros utcákat. A településen tegnap futótűzként terjedt a hír: falubelijük az ország első rendőre lesz.

5.

Bencze lesz az új főrendőr

Gyurcsány Ferenc kormányfő-pártelnök tegnap, az MSZP-frakció zárt ülésén, ahol az egy éve kiszivárgott balatonőszödi beszédről esett szó, kijelentette, bár a vizsgálat nem zárult le, nem gondolja, hogy belső köreikben kellene keresni a kiszivárogtatót. A rendőrség iránti közbizalom helyreállítását szolgálta ugyanakkor tegnapi döntése, amikor bejelentette, Bencze József tábornokot jelöli országos rendőrfőkapitánynak.

6.

Fináncból lesz a legfőbb rendőr - Bencze a főkapitányjelölt

Bencze Józsefet, a Vám- és Pénzügyőrség rendészeti főigazgatóját jelölte az országos rendőr-főkapitányi tisztségre Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő az új vezetőtől azt várja, hogy minden tekintetben európai rendőrséget teremtsen. Bencze József kijelentette: legfőbb feladatának tekinti, hogy "a bűnnel szemben könyörtelen, a polgárokkal tisztelettudó, politikamentes" szervezetet alakítson ki.

7.

A kontextuális pasztoráció

"Megbüntetem az atyák vétkét a fiakban harmad- és negyedíziglen" - tanultuk az iskolában, amíg volt hittanoktatás. Emlékszem, mennyire igazságtalannak, ósdinak és nevetségesnek tűntek számunkra ezek a szavak. A mi generációnk volt az első, melyet "önállóságra" neveltek, arra, hogy sorsát a saját kezébe vegye. De később - ahogy ráébredtünk, mennyire meghatározza életünket mindaz, amit elődeink lelki és társadalmi beállítottságából örököltünk - új értelmet nyert számunkra ez az ige.