Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Szerdai stílusgyakorlatok

2007.05.30. 06:51
Játék! Játék! A szerdai lapok mindegyike ír arról, hogy Gyurcsány Ferenc Bencze Józsefet jelölte országos rendőrfőkapitánynak. De melyik hogyan? Találja ki a betűhíven közölt alábbi részletekből, amelyek a Blikkből, a Borsból, az Embertársból, a Magyar Hírlapból, a Magyar Nemzetből, a Népszabadságból és a Népszavából származnak! Figyeljen a címadásra, a felütésre, az egyes cikkekben elhelyezett esetleges hívószavakra és a helyesírási hibákra. Vigyázat, nem mind bulvár, ami annak látszik, és van kakukktojás is. A helyes megfejtők között Garamvölgyi László értékes gondolatait sorsoljuk ki.

1.

A vámőrségtől a rendőrségre

Bencze József pénzügyőr vezérőrnagyot, a VPOP jelenlegi rendészeti főigazgatóját jelöli országos rendőrfőkapitánynak a kormányfő. Gyurcsány Ferenc ezt tegnap sajtótájékoztatón jelentette be a Parlamentben. A miniszterelnök a "szabadság és a rend bővítését, elmélyítését és garantálását" várja az új főkapitánytól.

2.

Benczét jelölik az ORFK élére

Bencze Józsefet, a Vám-és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának rendészeti főigazgatóját jelöli országos rendőrfőkapitánynak Gyurcsány Ferenc. Bencze hangsúlyozta: szeretné visszaállítani a polgárok bizalmát és a rendőrök önbizalmát. A főkapitányjelölt 53 éves. 1997 óta a vám- és pénzügyőrség rendészeti főigazgatója 2001. augusztus 20. óta dandártábornok.

3.

Főrendőr lesz a fináncból

Az új igazságügyi és rendészeti tárcavezető után Gyurcsány Ferenc tegnap bemutatta az országos rendőrfőkapitánynak jelölt Bencze Józsefet is, aki mostanáig a Vám-és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) volt a rendészeti főigazgatója. - Határozottan, keményen és emberséggel - így kell vezetnie Benczének a testületet, legalábbis a kormányfői ukáz alapján.

4.

Vámosból lesz főkapitány

Olyan, mint az úthenger - így emlékeznek falujában, Farmoson a leendő Országos Rendőr-főkapitányságra. Bencze József ugyanis egy évig a község polgármestereként lebetonoztatta a belterületi poros utcákat. A településen tegnap futótűzként terjedt a hír: falubelijük az ország első rendőre lesz.

5.

Bencze lesz az új főrendőr

Gyurcsány Ferenc kormányfő-pártelnök tegnap, az MSZP-frakció zárt ülésén, ahol az egy éve kiszivárgott balatonőszödi beszédről esett szó, kijelentette, bár a vizsgálat nem zárult le, nem gondolja, hogy belső köreikben kellene keresni a kiszivárogtatót. A rendőrség iránti közbizalom helyreállítását szolgálta ugyanakkor tegnapi döntése, amikor bejelentette, Bencze József tábornokot jelöli országos rendőrfőkapitánynak.

6.

Fináncból lesz a legfőbb rendőr - Bencze a főkapitányjelölt

Bencze Józsefet, a Vám- és Pénzügyőrség rendészeti főigazgatóját jelölte az országos rendőr-főkapitányi tisztségre Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő az új vezetőtől azt várja, hogy minden tekintetben európai rendőrséget teremtsen. Bencze József kijelentette: legfőbb feladatának tekinti, hogy "a bűnnel szemben könyörtelen, a polgárokkal tisztelettudó, politikamentes" szervezetet alakítson ki.

7.

A kontextuális pasztoráció

"Megbüntetem az atyák vétkét a fiakban harmad- és negyedíziglen" - tanultuk az iskolában, amíg volt hittanoktatás. Emlékszem, mennyire igazságtalannak, ósdinak és nevetségesnek tűntek számunkra ezek a szavak. A mi generációnk volt az első, melyet "önállóságra" neveltek, arra, hogy sorsát a saját kezébe vegye. De később - ahogy ráébredtünk, mennyire meghatározza életünket mindaz, amit elődeink lelki és társadalmi beállítottságából örököltünk - új értelmet nyert számunkra ez az ige.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?