Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

A legjobb sztorikat az élet írja

2007.06.22. 08:08
Igaz, hogy Hiller István clear fokozatú szcientológus? És hogy Horn Gyula egy Wartburg csomagtartójában próbált nyugatra szökni? Vagy hogy a Parlamentbe költözik a Rádiókabaré? Interaktív lapszemlénkben az olvasó döntheti el, melyik sztori hogyan folytatódjék.

Hiller István visszavonulót fújt
(Magyar Nemzet, 1. oldal)

Töröltetett Hiller István oktatási miniszter egy szcientológus tanfolyamszervező céget a megjelenésre váró szakképzési jegyzékből. Az arról szóló határozatot, hogy a kultusztárca engedélyezi az Alkalmazott Oktatástan Közép-Európa oktatási Kht.-nak (AO) a részvételt az államilag finanszírozott pedagógus-továbbképzésben, előzőleg maga a szakminiszter írta alá.

A) Hiller István meghátrálásába belejátszhatott, hogy nem akar kompromittálódni, hiszen maga is szcientológus. A miniszter még a nyolcvanas évek végén, egyetemistaként ismerkedett meg a sokak által vitatott módszereket alkalmazó egyházzal. A szcientológusok szervezésében többször utazott tanfolyamokra Tahitire; megszerezte a legmagasabb, clear fokozatot, és szakdolgozatát "Ron L. Hubbard élete és munkássága" címen adta be az ELTE bölcsészkarán.

B) Hiller István meghátrálásába belejátszhatott, hogy csaknem egy hete botrány kerekedett a hírből, miszerint a szcientológia atyjának oktatástechnológiája további teret nyerhet a szakképzési piacon. Sokan tartottak attól, hogy ezzel a hétévenkénti továbbképzésre kötelezett pedagógustársadalom még inkább beszervezési terepévé válik a Magyarországi Szcientológia Egyháznak.

Ne tapsoljunk!
(Élet és Irodalom, 1. oldal)

Néhány hete történt valami a nyár eleji pesti éjszakában, és az olyan horderejű volt, hogy nem sokkal később röpült az egész belügyi vezetés: öt rendőr igazoltatott egy hazafelé tartó lányt, az esetett követően az igazoltatott E. Zsanett feljelentést tett, állítása szerint megerőszakolták a rendőrök. Nem sokkal később a Fővárosi Főügyészség bejelentette, hogy az ügyben öt rendőrt gyanúsított meg a Budapesti Nyomozó Ügyészség.

A) Elég jól ismerem a VIII. kerületet, vannak tapasztalataim. A napközben vídiakeménységű rendőr estére meglágyul, éjszaka pedig eltűnik a kerületi éjszakában, vagy mint a történetben, ötösével igazoltat lányokat. Ne legyen persze semmi kétely: az egész ország ilyen morális színvonalon működik, intellektuálisan ennyire futja.

B) Oknyomozó munkatársunknak, Rajnai Attilának sikerült álruhában beépülnie az angolkisasszonyok közé; megdöbbentő riportját a jövő héten olvashatják. A cikkben Rajnai felteszi majd a kérdést: kinek állhatott érdekében megerőszakolni E. Zsanettet? Ne legyen persze semmi kétely: az egész ország ilyen morális színvonalon működik, intellektuálisan ennyire futja.

Sólyom kettős konfliktusa
(Népszabadság, 1. oldal)

A kényesebb ügy: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje polgári tagozatának kitüntetésére javasolja Horn Gyula volt kormányfőt. Az államfő ezt aggályosnak tartja. Mindketten kényszerpályán mozognak.

A) Horn az idén 75 éves, érdemei a békés rendszerváltásban nyilvánvalóak, ennek kapcsán egy sor rangos nyugat-európai kitüntetést vett már át. Ennek ellenére Mádl Ferenc, a Sólyomhoz hasonlóan konzervatív többséggel megválasztott államfő a hetvenedik születésnapon nem akceptálta Medgyessy Péter hasonló kitüntetési kezdeményezését.

B) Horn az idén 75 éves, munkásságát eddig Nyugat-Európa számos országa elismerte. 1956 telén egy Wartburg csomagtartójában próbált nyugatra szökni, amiért az angol királynőtől Winston Churchill és Teréz anya társaságában megkapta a rangos Order of Merit kitüntetést. 1977-es kandidátusi disszertációját máig a modern közgazdaságtan megalapozójának tekintik, főművét, a Cölöpöket 1992-ben Nobel-díjra jelölték.

Fenyő hóhéra és a belgrádi rab vércsoportja azonos
(Bors, 1. oldal)

Megkapták tegnap a magyar rendőrök Sefedini Agim DNS-mintáját a szerbektől. Úgy tudjuk, az már most kiderült, hogy a vércsoport egyezik azzal, amit a gyilkosságnál rögzítettek. A bérgyilkos kilétét a Magyarországon élő albán drogdílerek tárták fel a rendőröknek.

A) A szerb rendőrség jelezte, hogy az általunk keresett albán férfival megegyező nevű és személyleírású bűnözőt fogtak el. Tegnap Röszkén átadták a tőle levett DNS-mintákat - tudta meg a Bors Alberti Bálintnétól, a Nemzeti Nyomozó Iroda Életvédelmi Osztályának vezetőjétől.

B) Az E. Zsanett ügyében nyomozó hatóságok is felvették a kapcsolatot a szerb DNS-szakértőkkel, segítségüket kérve az ügy megoldásában. A Fővárosi Főügyészség szóvivője közleményben szólította fel a hazánkban tartózkodó albán drogdílereket, hogy amennyiben bármit tudnak az ügyről, jelentsék a legközelebbi rendőrségen.

Kemény tárgyalások Brüsszelben
(Népszava, 1. oldal)

Négyen huszonhárom ellen: ez volt a fölállás a lapzártakor kezdődött uniós csúcstalálkozón, amelyen 27 tagországnak kellene megállapodnia az alkotmányt fölváltó új szerződés tartalmáról és elfogadásának menetrendjéről.

A) - Kemény tárgyalások várhatók Brüsszelben. Foggal-körömmel harcolunk - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, majd emlékeztetett rá, hogy korábban is keményen képviselte az EU-ban az ország érdekeit.

B) A csúcstalálkozó elé terjesztett elnökségi javaslatokat 23 ország, köztük Magyarország, vállalhatónak és elfogadhatónak ítélte, négy tagállam viszont kisebb-nagyobb fenntartásokkal fogadta.

Nem hallgathat el a kabaré a rádióban!
(Blikk, 1. oldal)

Nem akarnak belenyugodni a humor nagyágyúi, hogy eltűnik a kabaré a Magyar Rádióból. Többen azt is felvetették, hogy bojkottálni kellene az adót. Gálvölgyi János (59) azonban úgy érzi, bojkott már régóta van, csak épp fordítva: a rádió tesz meg mindent, hogy kiszorítsa a színészeket.

A) Nemcsak Farkasházynak kell mennie a Magyar Rádiótól, hanem az évtizedek óta sikeres Rádiókabarénak is. A Petőfi adóról teljesen eltűnik, a Kossuthon is csak mutatóba maradhat, alig kap adásidőt. Nagy Bandó András mindezt megelégelte, és a rádió bojkottjára szólítja fel a humoristákat.

B) A Rádiókabaré Hiller István (43) parlamenti dolgozószobájában találhat magának új helyet, értesült lapunk. - Korábban New Yorkban és Rómában is nagy sikerrel szerepeltek a humor nagyágyúi - közölte a kultuszminisztérium szóvivője, aki szerint a képviselők hangulatán sokat javítana egy-egy jó pillanatban elsütött Nagy Bandó-poén. - Hihihi - tette hozzá a szóvivő.