Klaudia
-4 °C
2 °C

Emberi maradványok és katasztrófaturizmus a Borsó-hegyen

2006.02.02. 08:21
Beindult a katasztrófaturizmus a Borsod megyei Hejce közelében, a hatóságok figyelmezetik a lezuhant An-24-es darabjai után kutató roncsvadászokat, hogy tevékenységük törvénysértő. A Magyar Televíziónak idén többek között a parlamenti és önkormányzati választásokat és az 1956-os forradalom 50. évfordulóját kellene kiemelten kezelnie, de erre jelenleg nincs pénze. Áfát csalni, számlagyárat üzemeltetni az internet segítségével is lehet.
Katasztrófaturizmus helyszíne lett a Hejce község melletti Borsó-hegy, írja eheti számában a HVG, a hetilap szerint a január végén lezuhant a szlovák AN-24-es balesetének kivizsgálása mellett a mentés körülményei is felvetnek több kérdést. Feltehetőleg a rossz idő miatt fogták sietősre a szlovák katonák a lezuhant gép roncsainak, darabjainak összegyűjtését, a Borsó-hegy oldalában még ma is találni bőven kisebb-nagyobb alkatrészeket, személyes tárgyakat, térképeket, sőt emberi maradványokat. Ha elolvad a hó, feltehetőleg ennél jóval több "relikvia" kerül elő, a hatóságok figyelmezetik előre a roncsvadászokat, hogy tevékenységük törvénysértő. A HVG úgy tudja, hogy a baleset okainak kivizsgálását nehezíti, hogy a gép fekete doboza nem a korszerű, sok adatot rögzítő fajta volt. A cikk egyelőre csak a lap nyomtatott változatában olvasható.
Lemondott a szlovák védelmi miniszter
Emberi mulasztás okozta a szlovák gép tragédiáját

Miből közvetíti a választásokat a köztévé?

Még nincs pénze a köztévének a 2006-os év kiemelt eseményeinek közvetítésére, írja csütörötöki számában a Népszava. A Magyar Televíziónak idén a parlamenti és önkormányzati választásokat, az úszó Európa-bajnokságot és az 1956-os forradalom 50. évfordulóját kellene kiemelten, közszolgálatilag kezelnie, ráadásul a több tíz milliárdos költséggel járó kötelezettségek mellett a 2004-ben felvett 4 és fél milliárdos hitelt is ebben az évben kellene törleszteni, írja a lap. Rudi Zoltán tévéelnök szerint a rendelkezésre álló 18,6 milliárd forint az MTV alapműködéséhez sem elegedő, és bár az idei várható pluszkiadásokról még a költségvetés előkészítése előtt tájékoztatták a Pénzügyminisztériumot, ezeket mégsem kalkulálták bele az MTV forrásaiba.
A Népszava cikke
Hány százalék a pártatlanság? - Országos tévéadók hírműsorai a kampány idején

Áfacsalás interneten

2003 óta legalább kétszáz cégnek segített áfát csalni egy kétfős budapesti számlagyár, a Nemzeti Nyomozó Iroda adatai szerint több mint százmillió forinttól fosztották meg így az államot. A rendőrségi gyanú szerint a számlagyárosokkal kapcsolatban álló cégek emailekben rendelték meg a fiktív számlákat, majd miután kiállították a kért összegű és a megállapodott tevékenységre szóló számlát, a megrendelő átutalással kiegyenlítette azt. A számlagyárosok egyike a készpénzben vette fel az átutalt összeget majd a számlagyár jutalékának levonása után visszaadták azt a megrendelőnek. Az adócsaló forgalom meglehetősen nagy lehetett, erre utal az is, hogy még a rendőrségi házkutatás alatt is befutott pár emailes megrendelés a "céghez".
A Népszabadság cikke
Milliós adóbiznisz egy hátsó ülésen, legálisan