Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Ki lövethet le törvényesen polgári utasszállítót?

2006.02.21. 07:59
Az európai szokásoktól eltérően szigorúan titkos az eltérített gépek elleni akciók szabályozása. Pedofil képek az állami gépeken és Gyurcsány fantomjai. Lapszemle.

Titkos parancsnok

A Népszabadság szerint Európában jogalkotási kuriózum, hogy Magyarországon titkos kormányhatározatban szabályozták, mikor és ki adhat engedélyt terrortámadás esetén egy eltérített polgári gép lelövésére. A lap kormányzati forrásai nem cáfolták, hogy létezik egy szigorúan titkos határozat, de az abban foglaltakról csak annyi derült ki, hogy a potenciális veszélyforrást jelentő polgári gép lelövéséről valószínűleg nem politikus döntene. A lap felhívja a figyelmet, hogy alkotmányos alapjogokat korlátozó jellege - elsősorban az élethez való jog sérelme - miatt ezt a kérdést máshol törvényben szabályozták. Németországban az alkotmánybíróságot is megjárta, sőt a múlt héten a testület alkotmányellenesnek találta az ott 2004-ben elfogadott jogszabályt.

A Népszabadság cikke>>>

Pedofília nagy tételben a rendőrségen

Az olasz, a spanyol, a német és a holland rendőrség is jelezte a magyar kollégáknak, hogy magyar IP-címről töltöttek le pedofil honlapokról képeket. A pedofil jellegű bűncselekmények miatt indított nyomozások száma a 2003-as 80-ról 2005-re 11 ezerre emelkedett - írja a Magyar Hírlap A rendőrök pedofil fotók nézegetéséért nem indíthatnak eljárást, de ha valaki letölt, készít, tárol, publikál, vagy kereskedik a fotókkal, arra a Btk. szerint le kell csapnia a rendőrségnek. A szabályozás alapján egy tetteshez, aki letöltött képeket, akár több tucat vagy több száz bűncselekmény is társítható: A rekordernek ezer gyermek képeit tartalmazó archívuma volt. Letöltésekre nem csak magángépeket használtak az elmúlt évek hazai elkövetői, hanem sok esetben hivatalok, állami intézmények számítógépeit is igénybe vették.

A Magyar Hírlap cikke>>>

Gyurcsányi múlt, pro és kontra

Miközben a Népszava a Gyurcsány Ferenc ellen a Nomentana-ügyben tett fideszes feljelentés elvérzéséről ír, a Magyar Nemzet újabb "fantomügyet" tett a címlapjára. A Népszava ügyészségi forrásokra hivatkozva azt állítja, már meghozták a döntést Deutsch-Für Tamás feljelentéséről, és már csak az a kérdés, hogy az intellektuális közokirat-hamisítás ügyében indult eljárás elutasító határozatáról mikor értesítik a politikust. A Magyar Nemzet az országgyűlési képviselők klubjának ügyét melegítette fel. A lap szerint Gyurcsány egy nem létező egyesület nevében kötött szerződést az állammal.

A Népszava cikke>>>

A Magyar Nemzet cikke>>>