Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Gyurcsánynak híre ment a nagyvilágban

2006.09.18. 10:12
A vasárnap délután nyilvánosságra hozott hangfelvétel, melyen Gyurcsány Ferenc elismeri, hogy hazudtak az országnak, bejárta a világsajtót. A BBC, a Financial Times és a Reuters is foglalkozik a kiszivárgott felvétellel, a vasárnap este a Kossuth téren szerveződött demonstrációval, és az eset lehetséges következményeivel.

„Hazudtunk, hogy nyerjünk” – címmel közölte a Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédét rögzítő hangfelvétel kiszivárgásáról szóló hírt a BBC. A magyar miniszterelnök elismerte, pártja hazudott a nagyközönségnek, hogy megnyerjék az áprilisi parlamenti választásokat. Gyurcsány Ferenc beszédét először a Magyar Rádió közölte, a hangfelvétel a választások után néhány héttel tartott kormányülést rögzítette, írja a BBC.

Vasárnap este csaknem 3000 ember gyűlt össze a Parlament épülete előtt, hogy Gyurcsány mondjon le, a miniszterelnök azonban nem tervezi, hogy lemond.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a felvétel hogyan szivárgott ki a médiának.

A BBC tudósítása ezután beszámol a beszéd leglényegesebb részeiről, kiemelve, hogy Magyarországon szigorú gazdasági reformokat kell bevezetni. A BBC elemzőkre hivatkozva közli azt is, elképzelhető, hogy a miniszterelnök személyes beleegyezésével hozták nyilvánosságra őszödi beszédét, mivel blogján azonnal megjelent a teljes leirat. Úgy vélik, Gyurcsány ezzel akarja megmagyarázni a már bejelentett reform lépéseit az október 1-i önkormányzati választások előtt.

Financial Times

A Financial Times online kiadása rövid hírben számol be, hogy „a magyar miniszterelnök elismerte, hazudott”. A lap budapesti tudósítója kiemeli, a szocialisták nem tagadták a hangfelvétel valódiságát, majd egyetlen mondatot emel ki a beszédből: „Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz”.

A szocialisták és riválisaik sem foglalkoztak a kampányban a költségvetés hiányaival, írja az FT. Gyurcsányék választási győzelme óta bevezetett megszorító csomag miatt egyre több támadás éri a miniszterelnököt az ellenzék részéről, a Fidesz szerint a kormánypártok hazudtak a választóknak.

Reuters

„A magyar miniszterelnök elismerte, kormánya hazudott, hogy megnyerjék a választásokat” – olvasható a Reuters beszámolójának címében. A vasárnapi eseményekről készült beszámoló szintén kitér arra, hogy a hangfelvétel kiszivárgása után röviddel a miniszterelnök blogjára is felkerült a teljes leirat. „Hazudtunk reggel, éjjel, meg este” – idéz a Reuters.

A Parlament épülete előtt összegyűlt 3000 emberrel kapcsolatban Orbán Viktort idézik, aki még a héten polgári engedetlenséget vizionált, bár a Fidesz a vasárnapi eseményeket csak hétfőn kommentálja majd hivatalosan. A lap az egyik kereskedelmi televízió telefonos közvélemény-kutatását közli, ami egyébként semmilyen szempontból nem reprezentatív, eszerint a 65 ezer betelefonáló 72 százaléka gondolja úgy, hogy Gyurcsány Ferencnek le kéne mondania. A miniszterelnök kijelentette, nem mond le.

Elemzőkre hivatkozva a Reuters nem feltételezi, hogy Gyurcsány lemond, ahogy azt sem, hogy a bejelentett reformokat leállítaná, ugyanakkor úgy véli, a miniszterelnök hitelessége drasztikusan csökkent. Így nem valószínű az sem, hogy az MSZP pártelnöki pozíciójára érdemben számíthat, a szocialisták várhatóan nem őt támogatják majd.

A Reuters megszólaltatta Kiszelly Zoltán politikai elemzőt, aki szerint a Fidesz ezek után jó eséllyel megnyeri az önkormányzati választásokat. Kitér arra is, hogy a megszorítások miatt már több demonstrációt is tartottak Magyarországon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!