Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyurcsánynak híre ment a nagyvilágban

2006.09.18. 10:12
A vasárnap délután nyilvánosságra hozott hangfelvétel, melyen Gyurcsány Ferenc elismeri, hogy hazudtak az országnak, bejárta a világsajtót. A BBC, a Financial Times és a Reuters is foglalkozik a kiszivárgott felvétellel, a vasárnap este a Kossuth téren szerveződött demonstrációval, és az eset lehetséges következményeivel.

„Hazudtunk, hogy nyerjünk” – címmel közölte a Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédét rögzítő hangfelvétel kiszivárgásáról szóló hírt a BBC. A magyar miniszterelnök elismerte, pártja hazudott a nagyközönségnek, hogy megnyerjék az áprilisi parlamenti választásokat. Gyurcsány Ferenc beszédét először a Magyar Rádió közölte, a hangfelvétel a választások után néhány héttel tartott kormányülést rögzítette, írja a BBC.

Vasárnap este csaknem 3000 ember gyűlt össze a Parlament épülete előtt, hogy Gyurcsány mondjon le, a miniszterelnök azonban nem tervezi, hogy lemond.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a felvétel hogyan szivárgott ki a médiának.

A BBC tudósítása ezután beszámol a beszéd leglényegesebb részeiről, kiemelve, hogy Magyarországon szigorú gazdasági reformokat kell bevezetni. A BBC elemzőkre hivatkozva közli azt is, elképzelhető, hogy a miniszterelnök személyes beleegyezésével hozták nyilvánosságra őszödi beszédét, mivel blogján azonnal megjelent a teljes leirat. Úgy vélik, Gyurcsány ezzel akarja megmagyarázni a már bejelentett reform lépéseit az október 1-i önkormányzati választások előtt.

Financial Times

A Financial Times online kiadása rövid hírben számol be, hogy „a magyar miniszterelnök elismerte, hazudott”. A lap budapesti tudósítója kiemeli, a szocialisták nem tagadták a hangfelvétel valódiságát, majd egyetlen mondatot emel ki a beszédből: „Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz”.

A szocialisták és riválisaik sem foglalkoztak a kampányban a költségvetés hiányaival, írja az FT. Gyurcsányék választási győzelme óta bevezetett megszorító csomag miatt egyre több támadás éri a miniszterelnököt az ellenzék részéről, a Fidesz szerint a kormánypártok hazudtak a választóknak.

Reuters

„A magyar miniszterelnök elismerte, kormánya hazudott, hogy megnyerjék a választásokat” – olvasható a Reuters beszámolójának címében. A vasárnapi eseményekről készült beszámoló szintén kitér arra, hogy a hangfelvétel kiszivárgása után röviddel a miniszterelnök blogjára is felkerült a teljes leirat. „Hazudtunk reggel, éjjel, meg este” – idéz a Reuters.

A Parlament épülete előtt összegyűlt 3000 emberrel kapcsolatban Orbán Viktort idézik, aki még a héten polgári engedetlenséget vizionált, bár a Fidesz a vasárnapi eseményeket csak hétfőn kommentálja majd hivatalosan. A lap az egyik kereskedelmi televízió telefonos közvélemény-kutatását közli, ami egyébként semmilyen szempontból nem reprezentatív, eszerint a 65 ezer betelefonáló 72 százaléka gondolja úgy, hogy Gyurcsány Ferencnek le kéne mondania. A miniszterelnök kijelentette, nem mond le.

Elemzőkre hivatkozva a Reuters nem feltételezi, hogy Gyurcsány lemond, ahogy azt sem, hogy a bejelentett reformokat leállítaná, ugyanakkor úgy véli, a miniszterelnök hitelessége drasztikusan csökkent. Így nem valószínű az sem, hogy az MSZP pártelnöki pozíciójára érdemben számíthat, a szocialisták várhatóan nem őt támogatják majd.

A Reuters megszólaltatta Kiszelly Zoltán politikai elemzőt, aki szerint a Fidesz ezek után jó eséllyel megnyeri az önkormányzati választásokat. Kitér arra is, hogy a megszorítások miatt már több demonstrációt is tartottak Magyarországon.