Emőke
-4 °C
9 °C

Hollywoodban írják a mínuszos híreket

2007.06.05. 11:39
Pelevin trükkjével csempésztek kábítószert, mínuszos hír lett egy valódi fantasy, és Disneyt nevezték ki az Igazságügyi Minisztérium kommunikációs tanácsadójának. Lapszemle.

"Olyan mintha valami kaparná a torkod. Nem tudsz másra gondolni" - mondta Mickey Rourke a Fehér sivatagban, merthogy leszokott a dohányzásról. Mint Miami Vice-stílusban nyomuló fegyverdíler. Erre gondolok, aztán iszom még egy pohár vizet, felmerül, hogy Gorman Lennox (mert hogy így hívták Mickey Rourke fegyverdílerét) biztos két hét, meg az első merénylet után feladta, mert nem lehet ezt bírni idegekkel.

Ez van, az élet másolja az irodalmat, a fikció már itt van a spájzban, aztán ránk töri az ajtót, és mi csak bámulunk meglepve alsóban, zokniban a reggeli pirítóst, meg az újságot szorongatva.

A Népszabadság apró mínuszos cikkben közli, hogy Szőnyegbe itatott kábítószert találtak a rendőrök és a vámosok Dunakeszin, egy társasházban. Több mint öt kiló heroint egy kézzel csomózott perzsaszőnyegben. A csempészek biztos olvasták a Generation P-t, Pelevintől, abban kokainoztak a szőnyeg textilvirágjai fölé hajolva. És minden reggel jött a takarítónő, hogy friss kokainnal szórja tele a szőnyeget.

De persze a legjobb sztorikat megint a Blikk kínálja, és most nem a Paris Hilton-szappanopera sokadig folytatására gondolok (a "díjátadóról ment egyenesen a börtönbe"- ötletért speciel bármelyik írót azonnal kirúgnák a Barátok köztből, hiszen legalább annyira hiteltelen, mint az "előkerült az ikertestvére" vagy a "saját mostohaanyjával keveredett tudtán kívül leszbikus kapcsolatba"-panelek). Nem, a Blikk ugyan mínuszos hírben közli, de azért ez egy színes szélesvásznú fantasy, renderelt szörnyekkel meg minimum 100 millió dolláros bevétellel: "9 éves kisfiút ölt a komodói sárkány". A cikkből csak annyi derül ki, hogy a tragédia Komodón történt, hol máshol. A gyerek anyját mondjuk Cameron Diaz játszhatná.


Takács Albert és lánya a Népszavában

De egyébként a legszebb fikció, ami ma reggel rám köszöntött, az nem egy mínuszos hír, hanem egy címlapfotó. Látták az Elnökcsemete című filmet, Vagy a második részt? Vagy az utánérzést? Tudják, vannak azok a filmek, amikben a politikus is ember, nagyon megértő, de hát a gyereke akkor is bulizni akar, mire a testőr jól helyre teszi a kötekedő tinédzsereket, apuka meg megérti, hogy az őszinte, tiszta gyermeki véleményt is nagyon fontos meghallgatni. Délután kettő körül mennek az ilyenek az HBO-n.

Na, a Népszava pont ilyen történetet kreált Takács Albertről, az új igazságügyi és rendészeti miniszterről, aki lányával mosolyog a Parlament folyosóján, meg persze az újság címlapján. Nemsokára biztos interjú is lesz a lánnyal, hogy a papa mindig hallgat rá, és mondta is neki, hogy apus, ez így nem mehet tovább, rendet kell rakni a rendőrségnél, hogy újból a tisztesség és az igazságosság jellemezze a testületet. Mire apus adott egy buksisimit, hogy jaj de jó, hogy vagy lányom, megfogadom a tanácsod, most menj bulizni, élj, legyél fiatal, amíg lehet. Mosoly, juharsziruppal locsolt gyermekpofik és Disney az Igazságügyi tárca élén. Rá kéne gyújtanom.