Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Gyurcsány gyáva, Orbán meg kérjen elnézést

2007.05.22. 10:31
A tegnapi híreket hagyjuk, azt már olvastam a neten, na de az elemzések és a vélemények. Azért érdemes nyomtatott, komoly, politikai lapot venni. Meg azért, mert soha nem tudni, mikor jön jól pár négyzetméternyi papír.

Reggel hét, éppen a Magyar Hírlapot olvasgatom, amikor csönget a mosógépszerelő. Fél nyolcra ígérte, de kicsivel előbb jött, azt mondja, nem tudott aludni.

"Akkor mi a faszért nem kocogsz a ház körül egy kicsit, amíg én fogat mosok, meg lezuhanyzom" - üvöltöttem volna, már ha nem a mosógépszerelő lenne, akin sok múlik éppen: mondjuk, hogy lesz-e tiszta zoknim holnap.

Kipakol, csavarhúzók, ellenállásmérők, kombináltfogók, meg egy készlet mosógép-ékszíj.

"Ilyet már sokat szereltem" - mondja támogatólag, majd újságpapírt kér, hogy ugyebár ne koszolja be a csempét a szerszámokkal. Átadom a Magyar Hírlapot, és nézem, ahogy az olajos cseppek bepettyezik Fricz Tamás arcképét. A kiszerelt, a szétszakadt ékszíj apró darabkáitól mocskos irányítópanelt (ilyen is van egy mosógépben) a politológus elemzésének legközepére rakja, már csak annyit tudok elolvasni, hogy a "karizmatikus pártelnök diadalmasan tért vissza a párt és a szövetség centrumába". Orbán Viktor, ki más.

Szerencse, hogy a lapszemlére készülve vettem még pár lapot, itt van mindjárt a Népszava, ami pont olyan nagy, hogy állva is tudom olvasni, miközben fél szemmel a mosógépszerelőt figyelem. Nehogy a végén előadja a "Nincs mit tenni, leégett a motor, hát harmincezer lesz ez, kérem szépen, és még a homlokom is törölgetem, hogy hitelesebb legyen"- című trükköt. "Elnézést kérünk! Nem többet, mindössze ennyit kellene mondania Orbán Viktornak, a soha még ilyen erős nem volt jobboldal vezérének és esetleg még Németh Zsolt fideszes külügyi gurunak". Mármint a kormánynak. Azért mert kritizálni merték a Kék áramlat gázvezeték projektjét, amikor a Mol első embere is megmondta, hogy... Itt kicsit elakadok, talán azt, hogy jó a kék áram, de jó a Nabucco is. Orbán Viktor, te kutya, neked még ez sem elég, hogy elszégyelld magad, és szemlesütve odapökj egy rövid bocsikát? Ekkor jöttem rá, hogy a Magyar Hírlap nem lesz elég, túlságosan sok mocsok hullott már a járólapra.

A mosógépszerelő végül feladta, majd visszajön, elszakadt az ékszíj, meg egyébként is, én meg a metrón belelapozok a Magyar Nemzetbe. Az új tétel szerint (erről szól egy publicisztika, vagy inkább olvasói levél és egy karikatúra) Gyurcsány gyáva. Mert testőrei vannak. "Bátor-e az a miniszterelnök, aki kizárólag testőrséggel maga körül megy az emberek közé, de akkor is többnyire hajlott hátú, idős nénikék szorongatják a kezét?" - kérdezi Csókay András baleseti idegsebész, aki szerint egyébként a balliberális médiatúlsúly ellensúlyozására beszélgetni kell az emberekkel. El kell nekik például mondani, hogy az egészségügyi miniszter orvosi diplomáját vissza kell venni... Miért is? Itt vesztem el megint a fonalat, talán azért, mert azt mondta, hogy a kórbonctani diagnózisok közel negyede nem fedi a valóságot, pedig már csak "kérdéses esetekben boncolnak", vagyis a hibaarány nem is olyan rossz. Ha jól értem a tényállítást és annak hozadékát: Bush gyávább még Gyurcsánynál is, mert több testőre van, az embereknek meg el kell magyarázni, hogy mondjon le. A Magyar Nemzet majdnem a kukában végzi, de aztán inkább elrakom, ki tudja, mit szerel ki a mosógépből a szerelő, ha holnap visszanéz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!