Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyurcsány gyáva, Orbán meg kérjen elnézést

2007.05.22. 10:31
A tegnapi híreket hagyjuk, azt már olvastam a neten, na de az elemzések és a vélemények. Azért érdemes nyomtatott, komoly, politikai lapot venni. Meg azért, mert soha nem tudni, mikor jön jól pár négyzetméternyi papír.

Reggel hét, éppen a Magyar Hírlapot olvasgatom, amikor csönget a mosógépszerelő. Fél nyolcra ígérte, de kicsivel előbb jött, azt mondja, nem tudott aludni.

"Akkor mi a faszért nem kocogsz a ház körül egy kicsit, amíg én fogat mosok, meg lezuhanyzom" - üvöltöttem volna, már ha nem a mosógépszerelő lenne, akin sok múlik éppen: mondjuk, hogy lesz-e tiszta zoknim holnap.

Kipakol, csavarhúzók, ellenállásmérők, kombináltfogók, meg egy készlet mosógép-ékszíj.

"Ilyet már sokat szereltem" - mondja támogatólag, majd újságpapírt kér, hogy ugyebár ne koszolja be a csempét a szerszámokkal. Átadom a Magyar Hírlapot, és nézem, ahogy az olajos cseppek bepettyezik Fricz Tamás arcképét. A kiszerelt, a szétszakadt ékszíj apró darabkáitól mocskos irányítópanelt (ilyen is van egy mosógépben) a politológus elemzésének legközepére rakja, már csak annyit tudok elolvasni, hogy a "karizmatikus pártelnök diadalmasan tért vissza a párt és a szövetség centrumába". Orbán Viktor, ki más.

Szerencse, hogy a lapszemlére készülve vettem még pár lapot, itt van mindjárt a Népszava, ami pont olyan nagy, hogy állva is tudom olvasni, miközben fél szemmel a mosógépszerelőt figyelem. Nehogy a végén előadja a "Nincs mit tenni, leégett a motor, hát harmincezer lesz ez, kérem szépen, és még a homlokom is törölgetem, hogy hitelesebb legyen"- című trükköt. "Elnézést kérünk! Nem többet, mindössze ennyit kellene mondania Orbán Viktornak, a soha még ilyen erős nem volt jobboldal vezérének és esetleg még Németh Zsolt fideszes külügyi gurunak". Mármint a kormánynak. Azért mert kritizálni merték a Kék áramlat gázvezeték projektjét, amikor a Mol első embere is megmondta, hogy... Itt kicsit elakadok, talán azt, hogy jó a kék áram, de jó a Nabucco is. Orbán Viktor, te kutya, neked még ez sem elég, hogy elszégyelld magad, és szemlesütve odapökj egy rövid bocsikát? Ekkor jöttem rá, hogy a Magyar Hírlap nem lesz elég, túlságosan sok mocsok hullott már a járólapra.

A mosógépszerelő végül feladta, majd visszajön, elszakadt az ékszíj, meg egyébként is, én meg a metrón belelapozok a Magyar Nemzetbe. Az új tétel szerint (erről szól egy publicisztika, vagy inkább olvasói levél és egy karikatúra) Gyurcsány gyáva. Mert testőrei vannak. "Bátor-e az a miniszterelnök, aki kizárólag testőrséggel maga körül megy az emberek közé, de akkor is többnyire hajlott hátú, idős nénikék szorongatják a kezét?" - kérdezi Csókay András baleseti idegsebész, aki szerint egyébként a balliberális médiatúlsúly ellensúlyozására beszélgetni kell az emberekkel. El kell nekik például mondani, hogy az egészségügyi miniszter orvosi diplomáját vissza kell venni... Miért is? Itt vesztem el megint a fonalat, talán azért, mert azt mondta, hogy a kórbonctani diagnózisok közel negyede nem fedi a valóságot, pedig már csak "kérdéses esetekben boncolnak", vagyis a hibaarány nem is olyan rossz. Ha jól értem a tényállítást és annak hozadékát: Bush gyávább még Gyurcsánynál is, mert több testőre van, az embereknek meg el kell magyarázni, hogy mondjon le. A Magyar Nemzet majdnem a kukában végzi, de aztán inkább elrakom, ki tudja, mit szerel ki a mosógépből a szerelő, ha holnap visszanéz.