Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Átadás előtt két új autópályaszakasz

2005.11.21. 07:52
December közepéig elkészül az M5-ös autópálya és az M0-ás körgyűrű új szakasza - írja a Népszava. A Magyar Hírlap az új oktatási azonosító igazolványról ad hírt, amely a kedvezményekkel és állami támogatásokkal való visszaéléseket szeretné megakadályozni. Egy OECD tanulmány szerint a hagyományos férfi-női szerepekhez ragaszkodó társadalmakban kimutathatóan kevesebb gyermek születik - olvasható a Népszabadságban.

Népszava: átadás előtt az M0-ás és az M5-ös új szakasza

A Népszava értesülései szerint az autósok december 17-től vehetik birtokba az M0-ás gyűrűnek az M5-ös autópályát a 4-es főúttal összekötő szakaszát. Erre az időpontra helyezik forgalomba a 4-es főút Vecsést és Üllőt elkerülő 13 kilométer hosszú szakaszát is. Az építkezés befejezését segítette, hogy az utóbbi hetekben megfelelő volt az időjárás, így sikerült behozni a kéthetes lemaradást. Várhatóan december 10-re felavatják az M5-ös Kiskunfélegyházát Szegeddel összekötő, 49 kilométeres szakaszát is.

A Népszava honlapja>>>

Idén 57 kilométernyi autópálya újult meg>>>

Magyar Hírlap: oktatási igazolvány tanárnak, diáknak

A tanárok legnagyobb meglepetésére a napokban ők is és a diákok is oktatási azonosító igazolványt kaptak – olvasható a Magyar Hírlapban. A kis plasztiklapon a személyi adatok mellett egy tizenegy jegyű egyéni azonosító szám is szerepel. Az igazolvány bevezetéséről az Oktatási Minisztérium senkit sem értesített előre. A tárca az azonosítóval azt szeretné megelőzni, hogy az iskolák "fantomdiákok" után vegyenek fel állami támogatást, a diákok pedig számukra nem járó utazási kedvezményeket vegyenek igénybe. – illetve, akik már nem azok – jogtalanul vegyék igénybe az utazási kedvezményeket. Az oktatási azonosítót hamarosan a felsőoktatásban is bevezetik.

A Magyar Hírlap cikke>>>

Népszabadság: hagyományos családmodell, kevesebb gyermek

A fejlett országok egyik legégetőbb problémájához, a csökkenő születésszámhoz ad fontos adalékot az OECD tanulmánya. A Népszabadság ismertetése szerint azokban az országokban a legalacsonyabb a születésszám, amelyekben a hagyományos családmodellt követik. Miután a posztszocialista vagy a katolikus országokban erősebben élnek a tradicionális férfi és női szerepek, az asszonyok legfeljebb egy gyermeket tudnak vállalni. Ott születik több gyermek, ahol nem a biológiai szerepmegosztás írja elő, kinek a feladata a gyereknevelés, a háztartás vagy éppen a kenyérkereset - írja a Népszabadság.

A Népszabadság cikke>>>