Sára, Márió
2 °C
6 °C

Új seprű jól fékez

2007.06.27. 11:32
Fodor Gábor megfékezi a Rába habzását, Bukarestben bányászok tüntetnek a verespataki ciánért, öt ország verseng az olvadó Arktiszért. Környezettudatos lapszemle.

Új seprű jól fékezi a habzást - derül ki a mai napilapokból. Amit Persányi Miklósnak és elődeinek hosszú éveken át nem sikerült elérnie, Fodor Gábor - egyelőre csak papíron - másfél hónap alatt nyélbe ütötte: osztrák-magyar cselekvési tervet írtak alá a Rába vízminőségének helyreállításáról.

A megállapodás értelmében az osztrákok tisztítószűrőket építtetnek a folyót szennyező bőrgyárakba, és határértékeket állapítanak meg a folyó szervesanyag-, és sóterhelésére. Legkésőbb 2009-ig leáll a sóterhelésért felelős fürstenfeldi geotermikus erőmű, és osztrák-magyar közös programot indítanak a Rába ökológiai helyreállítására, amire az osztrákok 7,3 millió eurót szánnak.

A megállapodásról pártállástól függő szájízzel számolnak be a lapok: a Népszava szerint már minden rendben van ("Megfékezett habzás a Rábán"), a Népszabadság szerint jövőre minden rendben lesz ("Jövőre már tiszta lesz a Rába vize"), a Magyar Nemzet viszont azon kesereg, hogy mindezért megint a magyar embereknek kell fizetni ("Mi is fizethetjük a Rába tisztítását").

A Magyar Hírlap szerint egyszerűen csak "Elérte célját a határozott magyar fellépés". Minden idézett napilap beszámol a Rába osztrák szennyezése ellen legintenzívebben kampányoló civil szervezet, a Greenpeace fenntartásáról: a miniszteri megállapodás súlyos hiányossága, hogy nem jelöl meg határidőket a megállapodásban foglaltak teljesítésére.

(A Greenpeace a múlt héten arról számolt be, hogy a Rába-habzás fő felelősének tartott stájerországi Boxmark bőrgyár lehegesztette a szennyvízelvezető cső mintavételezésre kialakított nyílását, "hogy a számára kényelmetlen mérési eredmények ne kerülhessenek nyilvánosságra".)

A környezetvédelemnél maradva, Bukarestben megkezdte működését a Verespatak-bizottság - írja a mai Népszabadság. A bizottság feladata hogy elbírálja a verespataki ciános aranybányatervhez készült környezeti hatástanulmányt, amely csatolmányaival együtt mintegy húszezer oldalnyi írott anyagot tesz ki.

A bányaterv mellett bányászok tüntetnek Verespatakon és Bukarestben, a terv ellenzői viszont azt remélik, hogy a román törvényhozás elfogadja az Eckstein-Kovács Péter RMDSZ-szenátor által kidolgozott, a ciánvegyületek bányászati alkalmazásának teljes betiltását előíró törvényjavaslatot.

Öt ország marakodik az olvadó Arktiszon - derül ki a Magyar Hírlapból. A globális felmelegedés itt bizonyos szempontból jól jön, hiszen új hajóútvonalak váltak járhatóvá a Jeges-tengeren. A tenger alatt valószínűleg óriási kőolaj-, és földgázkészletek rejtőznek, ezért Oroszország, Norvégia, Kanada, az Egyesült Államok és Dánia egyre élesebben verseng a terület ellenőrzéséért.

"Kanada nemrégiben például többszörösére növelte az északi tartományokban szolgálatot teljesítő eszkimó járőrök számát", egy coloradói vállalkozó pedig, aki tíz éve hét dollárért kapta meg a legészakibb kanadai kikötő fejlesztési jogait, most százmillió dolláros forgalmat remél, és a klímaváltozás első nyerteseként pózolhat.