Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Gyerekeket visz el Magyarországról Románia

2005.12.09. 07:17
Románia gyerekeket vitet el Magyarországról, az ORFK korábbi felderítője pedig a pártokat vádolja olajbiznisszel. Reggeli lapszemle.

Két gyereket vittek el a napokban a román gyámhatóság emberei Kecskemétről - írja a Népszabadság. A gyerekek Magyarországon születtek, itt éltek, de egy törvénymódosítás miatt nem itt fognak felnőni. Magyarországon több mint száz olyan román állampolgárságú gyerek él, akiket anyja a kilencvenes években itt hozott világra, majd itt hagyott. Hovatartozásuk jogi kulcskérdése az állampolgárság. 'Úgy tűnik, hogy ezeket a gyerekeket törvénytelenül anyakönyvezték román állampolgárnak a magyar gyámhivatalok' - magyarázta Szilágyi Júlia, az általános ombudsman főtanácsosa.

Románia viszont arra hivatkozik, hogy az uniós csatlakozási követelményeknek tesz eleget, amikor a külföldön élő román állampolgárságú kiskorúakat repatriálja, azaz bármi áron hazatelepíti. Nemzetközi jogászok szerint Románia intézkedése jogszerű, de nem emberséges, mert figyelmen kívül hagyja a gyerekek érdekeit.

Minden párt saras az olajügyekben?

A Népszavának nyilatkozó 'Papa', az ORFK korábbi felderítő tisztje viszont súlyos kijelentéseket tett elítélése, majd felmentése után. Sándor István fél évet töltött előzetes letartóztatásban, a bíróság bűnösnek mondta ki, végül a Legfelsőbb Bíróság minden vádpont alól felmentette. 'Papa' szerint ügyének lényegét a robbantások és az illegális olajbiznisz adja. Ezekben mindkét nagy párt egyformán saras, vagyis senkinek sem lett volna érdeke, hogy kiderüljön az igazság.

Az egykori fedett nyomozó szerint az ügyészség és a rendőrség egy része szintén kézi vezérléssel, a politika közvetlen irányítása alatt működik - mondta, hozzátéve: ha feloldanák a titkot, tanúvallomások alapján akár büntetőeljárások tucatjait lehetne elindítani több ügyész ellen.