Utódja végkielégítése után kutakodott Varga

2003.02.19. 12:06
A Pénzügyminisztériumban vizsgálatot folytattak annak kiderítésére, hogy miért másolták le több, mai vezető politikus személyi aktáit az előző kormány ténykedéseinek utolsó napjaiban. Varga Mihály volt miniszter szerint csak László Csaba aktáit kérték ki egy rosszakaró telefonáló bejelentése nyomán, és a félreértések tisztázása után, azonnal vissza is tették azokat.
Azonnali vizsgálatot rendelt el László Csaba pénzügyminiszter azt követően, hogy személyi anyagait nem találta a helyén a minisztériumban. A titkárnők kikérdezése után kiderült, hogy azokat még Varga Mihály, akkori pénzügyminiszter tudtával, kabinetfőnöke, Puskás András kérte ki, s egy nappal később rossz helyre rakták vissza.

Varga Mihály az Indexnek azt mondta, hogy ő kérte kabinetfőnökét a személyi anyagok előkeresésére, mert bejelentést kapott, hogy László Csaba, aki 1999-ben hagyta ott a tárcát, jogosulatlanul, nem a ledolgozott szolgálati idő arányában vette fel 12 millió forintnyi végkielégítését.

Ennek akartam utánajárni - mondta. Már más esetben is előfordult, hogy személyesen kértem meg a kabinetfőnökömet, hogy nézzen utánna valakinek, például az adóosztályon dolgozónak, a személyi anyagai után, azonban mindig az adatvédelmi törvények figyelembevételével jártunk el. Ebben az esetben, miután kiderült, hogy nem történt jogsértés, azonnal visszavitettem a helyére az anyagot, nem készült másolat sem belőle - tette hozzá fideszes politikus.

Ezzel szemben Máté Dániel, a PM szóvivője, a titkárnők állításaira alapozva azt mondta, hogy történt másolás, sőt Lászlón kívül, Medgyessy Péter, és Dobrev Klára (korábban Medgyessy kabinetfőnöke, jelenleg elnök-helyettes Nemzeti Fejlesztési Terv és Eu-támogatások Hivatalának)) anyagait is kikérte a tárca akkori első embere, de hogy kinek vagy kiknek az anyagait másolták le, nem derült ki. A minisztériumban a vizsgálat lezárult, mondta, ezután egyeztetni fognak az adatvédelmi ombudsmannal, és az ő válaszai alapján teszik meg a következő lépéseket.

Varga Mihály szerint nem László Csaba miniszteri jelölése vezette, azt viszont érdekes egybeesésnek tartja Varga, hogy azt követően "robbant" az ügy, hogy ma az Országgyűlés költségvetési bizottsága meghallgatni tervezi László Csabát, az Apehtól állítólagosan jogtalanul kivitt adatok ügyében. A volt pénzügyminiszter elképzelhetőnek tartja, hogy a bizottság előtt is felelnie kell majd az ezt firtató kérdésekre, elterelve ezze a figyelmet a fő napirendi pontról.  • Hírek
  • Csok