Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

László Csaba elvárja, hogy elődje bocsánatot kérjen

2003.02.21. 11:48
A pénzügyminiszter nem tervez jogi lépéseket a személyi aktájának kikérése ügyében, ám elvárná, hogy elődje kérjen tőle bocsánatot. László Csaba pénteki tájékoztatóján közölte, hogy ezt azért tartaná szükségesnek, mert Varga Mihály megsértette miniszteri esküjét, amikor több személyes adatát nyilvánosságra hozta az ügy kapcsán kirobbant vitában. A miniszter ismét azt hangoztatta az APEH adatmentése ügyében, hogy nem történt törvénysértés.
Az elmúlt hat évben három olyan személyi dossziét kért ki a pénzügyi tárca vezetése, amely nem aktív PM-dolgozó személyi anyaga volt - jelentette ki pénteki tájékoztatóján a pénzügyminiszter. László Csaba közölte: 2001. július 3-án Medgyessy Péter frissen megválasztott szocialista miniszterelnök-jelölt anyagát kérte ki az akkori miniszter kabinetfőnöke. Ugyancsak ezen a napon voltak kíváncsiak Dobrev Klára Medgyessy akkori kabinetfőnökének anyagára.

László szerint a harmadik adatkérés tíz nappal azután történt, tavaly februárban, hogy az MSZP megnevezte őt, mint pénzügyminiszter-jelöltet. Sem előtte sem utána nem érdekelt senkit nem aktív PM-dolgozó személyi anyaga - jelentette ki a politikus, hozzátéve, hogy aktív dolgozó személyi aktáiba sem tekintett bele a kormányváltás óta egyetlen politikai vezető sem.

Nyoma sincs vizsgálatnak

Nincs takargatni való
Varga Mihály közleményben válaszolt arra, hogy László kifogásolta a személyes adatnak minősülő végkielégítése közzétételét. Varga szerint a magyar állampolgároknak joguk van megtudni azt, hogy egy közigazgatási államtitkár mennyi végkielégítést kap. "Közpénzről, az állampolgárok adóforintjairól van szó. László Csaba 12 millió forintos végkielégítést kapott, ebben semmi takargatnivalót nem látok." - állítva a Fidesz volt pénzügyminisztere.
László Csaba szerint nincsen nyoma annak, hogy a Varga Mihály által említett ügyekben vizsgálat lett volna a minisztériumban, így a végkielégítése ügyében sem zajlott semmilyen kutakodás. A miniszter közölte, hogy az ügy kapcsán kirobbant vitában Varga Mihály több személyes adatát is nyilvánosságra hozta, ennek ügyében jogi lépéseket nem fontolgat ugyan, helyénvalónak tartana azonban egy bocsánatkérést.

A titkos ügykezelés szabályai szerint

AZ APEH-nél történt adatmentéssel kapcsolatban azt közölte, hogy egy júliusi kormánydöntés rendelte el minden kormányzati szervnél az aktuális adatok elmentését. Ennek alapján utasította az adóhatóságot is az aktuális adatok mentésére. A választott megoldás alapján az adatok nem hagyták el az APEH épületét és a titkos ügykezelés szabályai alapján kezelik a mentett adatokat.

Visszaélés kizárva

Leszögezte, hogy visszaélés azért nem történhet, mert a számítógépes adatbázis az irattárban fellelhető papírok alapján készült, így a számítógépen rögzített adatoknak egyeznie kell az irattárban papíron lévő információkkal. László Csaba annak a meggyőződésének adott hangot, hogy képtelenség a lementett adatokkal visszaélni, mert az nem kerülhet ki az APEH-ből, ráadásul senki nem rendelkezik azzal a számítógépes rendszerrel, amely az APEH-nál van.