Sára, Márió
2 °C
6 °C

Thaiföldön döntöttek László sorsáról

2004.01.09. 07:43
Sem a szocialista frakcióval, sem koalíciós partnerével nem egyeztetett László Csaba leváltásáról Medgyessy Péter. A szocialisták Veres János pénzügyminisztériumi államtitkárt látták volna legszívesebben a tárca élén, végül mégis elfogadták a kormányfő jelöltjét. Cserébe szorosabb együttműködést kértek Draskovics Tibortól.
Még a koalíciós partnerekkel történt egyeztetés előtt, közvetlenül Thaiföldről való hazaérkezése után közölte László Csabával az elbocsátásáról hozott döntést Medgyessy Péter - írja a Magyar Hírlap. A napilap értesülései szerint a pénzügyminiszter már ősszel, a büdzsé tervezésének időszakában tisztában volt elmozdítása tervével.

Számítási hiba

Azt is tudta azonban, hogy a költségvetést még neki kell átverekednie a parlamenten - írja a Magyar Hírlap. Bár leváltása már a minisztérium nyári "kommunikációs tévedései" miatt is felmerült, formális oka a költségvetés az előre jelzettnél nagyobb hiánya volt.

Ennek oka a napilap értesülései szerint egy a tervezés során vétett durva számítási hiba volt. A minisztérium 38 milliárd forinttal nagyobb áfabevétellel számolt. Így bár a miniszterelnök a befektetői bizalom visszaszerzése érdekében pontos becslést kért pénzügyminiszterétől a költségvetési hiányra, a Lászlóék szerint némi rátartást is tartalmazó 5,2 százalékos hiányadat alulbecsültnek bizonyult.

Verest akarták

A napilap értesülései szerint a kormányfő kedden este, Draskovics Tibor felkérése után egyeztetett csak a szocialista frakcióval. Az MSZP eredetileg ugyan Veres János pénzügyminisztériumi államtitkárt látta volna szívesen a tárca élén, végül mégis elfogadta a kormányfő jelöltjét.

Veres mellett szólt volna, hogy Draskoviccsal és Lászlóval szemben MSZP-s politikusként nagyobb ellenőrzés alatt állhatott volna. Draskovics személyét végül két okból fogadták el: miniszterként kevesebb befolyása lehet a kormánypolitikára, mint kabinetfőnökként volt, illetve a párt reményei szerint keményebb kézzel irányítja majd a tárcát, megfékezve a költségvetési osztogatásokat.

Szorosabb együttműködés

A szocialisták elnöksége csütörtöki ülésén támogatta a kormányfő döntését a minisztercseréről. A testület arról is megállapodott Medgyessyvel, hogy a pénzügyminisztérium a jövőben szorosabban együttműködik a párttal - írja a Magyar Hírlap.