Szilárda
-4 °C
2 °C

Tanárok a politikusok ellen Budaörsön

2002.06.13. 10:50
Tűntetést szerveztek és nyílt levelet írtak a kormánynak egy budaörsi iskola tanárai, mert az önkormányzat az igazgatói tisztség betöltésére kiírt pályázatban egy olyan jelöltet támogatott, aki a tanárok szerint alkalmatlan az intézmény vezetésére. A pedagógusok úgy érzik, az iskola az önkormányzati választásokat megelőző politikai csatározások áldozata lett. A polgármester szerint az ellenzék öngólt lőtt, amikor támogatta a kifogásolt pályázót, és megakadályozta, hogy rendkívüli ülésen újra tárgyalják az ügyet.
Tovább fokozódtak az indulatok a budaörsi Herman Ottó Általános Iskola igazgatóválasztási ügyében - értesült az Index. Mint arról korábban beszámoltunk komoly indulatokat váltott ki iskola tanári karában, hogy az önkormányzat egy az intézmény dolgozói szerint szakmailag alkalmatlan személyt nevezett ki iskolaigazgatónak.

Vidéki men

A korábbi igazgató, Mészáros Mónika 15 évi vezetői munka után önként döntött úgy, hogy lemond. Az önkormányzat pályázatot írt ki a posztra. Pályázott az iskola egyik pedagógusa, és egy "vidéki hölgy". A tantestület azt várta, hogy közvetlen kollégájuk kap bizalmat, azonban a képviselő-testület a "vidéki hölgyet" találta alkalmasabbnak az intézmény vezetésére.

A képviselő testület jobboldali tagjainak szavazata miatt az egyébként szocialista-szabaddemokrata többségű grémium nem tudta elfogadni az iskola által is támogatott jelöltet. Az elfogadott pályázat az iskola tanárai szerint sem tartalmában, sem terjedelmében, de még nyelvhelyességében sem üti meg az elvárható szintet.

Lázadó tanárok

A pedagógusok egy nyílt levélben a kormányhoz fordulnak annak érdekében, hogy változzon az igazgató-választás rendjét szabályozó törvény, mely most csupán véleményezési jogot ad a szakmának.

A tanárok és a szimpatizáló szülők kedden tüntetést tartottak az önkormányzat előtt annak érdekében, hogy érvényesítsék a szakma érveit. A polgármester szolidáris a tantestülettel, és nem érti, hogy a jobboldali képviselők miért támogatták szavazatukkal a vitatott személyt.

Ez várospolitika

- Erre nincsenek észérvek, kollégáim úgy érzik, hogy az intézmény politikai csatározások áldozata lett - mondta megkeresésünkre Szebényi Rita, igazgatóhelyettes. - Ezt bizonyítja az egyik jobboldali képviselő nyilatkozata is, aki azt mondta: értsük, meg a döntés nem lehet szakmai, mert ez várospolitika. Nem értjük, miért áldoznak fel egy jól működő intézményt a politika oltárán.

Szerettünk volna megszólaltatni a testületből egy személyt, aki a "külső pályázó" mellett szavazott. A helyiek a függetlenként politizáló Ritter Imrét tartják a jobboldal "vezéregyéniségének", de hívásunka mobiltelefonja nem válaszolt.

Sír és nevet

- Egyik szemem sír, a másik nevet - kommentálta a fejleményeket a település szabaddemokrata polgármestere, Wittinghoff Tamás, aki kezdettől fogva szolidáris a tantestülettel. - Ugyanis meggyőzősem, hogy a jobboldal ezzel a hozzáállással öngólt lő magának a helyhatósági választások előtt. Ezzel a húzással nem szerezhetnek szavazókat.

A polgármester keddre rendkívüli ülést írt ki. Az volt a célja, hogy a pályázat esetleges felülbírálásával megnyugtassa a kedélyeket. Azonban a jobboldali képviselők a napirendi szavazáson tartózkodtak, így az ülés elmaradt.

Megnyugszotok, megszerettek

- Egy új ülést írtunk ki július 18-ra, de addig is megküldtem a Közigazgatási Hivatalnak az ügy aktáit, ugyanis elképzelhető, hogy jogi úton is elsimíthatóak a feszültségek. Emellett kértem a pedagógusokat, hogy egyeztessenek a jobboldali képviselőkkel.

A tanárok jelezték, a történtek után nem szívesen tárgyalnak "ezekkel". Azt is elmondták, nem hajlandóak együtt dolgozni a "külső" pályázóval, aki egyelőre egy másik intézmény vezetője, de egy "látogatása" alkalmával azzal "csitítgatta" a tantestületet, hogy "majd megnyugszotok, és megszerettek".

Részlet a bírált pályázatból
"Minden bizonnyal felmerül Önökbe a kérdés, miért jelentkezem iskolájukba.

Indokaim: magánéletemben történő változás késztett arra, hogy más helyre költözzünk. Olyan helyre pályázom, ahol felkészültségemet kamatoztatva hasznossá tudom tenni magam. E mellett egyedül nevelve fiaimat lehetőségünk adódik a szellemi és anyagi háttér megteremtése mellett a továbbtanulásukat esélyesebbé tenni."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!