Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Változás várható a Legfelsőbb Bíróság élén

2002.05.31. 08:18
Az Index információja szerint már a múlt héten megkezdődtek a "háttértárgyalások" a parlamenti pártok között arról, ki legyen az ország első számú bírája a következő hat évben. Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökének mandátuma június 25-én jár le. Bár sokáig ő volt a legesélyesebb régi-új elnökjelölt, mára már úgy tűnik, nincs esélye arra, hogy újraválasszák.
A változás oka feltehetően abban keresendő, hogy Solt Pál az elmúlt négy évben egyrészt túl sok, másrészről viszont túl kevés konfliktust vállalt a kormányzattal szemben a bírói kar érdekében. Solt Pál jelenlegi elnök igen esélyes konkurenseként már korábban is felmerült Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettesének neve. Lomnici egyrészt aktív bíró, ráadásul jelentős támogatottsággal rendelkezik bírótársai körében. Másrészt a korábbi főtitkár - aki elnökhelyetteseként szóvivő is maradt - konfliktuskerülő személyiség.

Solt Pál
Zanathy János a legnagyobb ellenfél

Az LB elnökhelyettesének jó eséllyel bíró ellenfele Zanathy János az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) Hivatalának vezetője lehet. Leginkább abban az esetben, ha a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjához nem kizárólagos szempont az aktív bírói pályafutás, viszont fontos a hosszú bírósági igazgatás és költségvetési gyakorlat. Zanathy inkább vállalja a konfliktusokat, éppen ezért lényegesen kisebb a támogatottsága a Legfelsőbb Bíróság bírái körében, esélyeit növelheti továbbá az is, hogy jó kapcsolatokkal rendelkezik leendő kormánypárti közigazgatási vezetőkkel.

A Fővárosi Bíróság elnökének neve is szóba került

A jelöltek között Gatter László, a Fővárosi Bíróság elnökének neve is felmerült, aki szintén jónak mondható kapcsolatokkal rendelkezik. Ő is sokkal inkább bírósági vezető, sem mint aktív bíró.

A szükséges kétharmad miatt még bármi megtörténhet

Úgy tudjuk, a pártok körében még nincs végső döntés arról, ki legyen az ország első számú bírája. Így tehát június 25-ig még bármi megtörténhet. Mivel a Legfelsőbb Bíróság elnökének megválasztásához a parlamenti képviselők kétharmadának igen szavazatára van szükség, nem valószínű, hogy simán egyezségre jutnak majd a politikai ellenfelek. Ebben az esetben - hiszen akadt már erre is példa - még az is előfordulhat, hogy egy még éppenséggel ismeretlen jelölt neve is felmerül, akiből akár befutó is lehet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!