Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Változás várható a Legfelsőbb Bíróság élén

2002.05.31. 08:18
Az Index információja szerint már a múlt héten megkezdődtek a "háttértárgyalások" a parlamenti pártok között arról, ki legyen az ország első számú bírája a következő hat évben. Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökének mandátuma június 25-én jár le. Bár sokáig ő volt a legesélyesebb régi-új elnökjelölt, mára már úgy tűnik, nincs esélye arra, hogy újraválasszák.
A változás oka feltehetően abban keresendő, hogy Solt Pál az elmúlt négy évben egyrészt túl sok, másrészről viszont túl kevés konfliktust vállalt a kormányzattal szemben a bírói kar érdekében. Solt Pál jelenlegi elnök igen esélyes konkurenseként már korábban is felmerült Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettesének neve. Lomnici egyrészt aktív bíró, ráadásul jelentős támogatottsággal rendelkezik bírótársai körében. Másrészt a korábbi főtitkár - aki elnökhelyetteseként szóvivő is maradt - konfliktuskerülő személyiség.

Solt Pál
Zanathy János a legnagyobb ellenfél

Az LB elnökhelyettesének jó eséllyel bíró ellenfele Zanathy János az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) Hivatalának vezetője lehet. Leginkább abban az esetben, ha a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjához nem kizárólagos szempont az aktív bírói pályafutás, viszont fontos a hosszú bírósági igazgatás és költségvetési gyakorlat. Zanathy inkább vállalja a konfliktusokat, éppen ezért lényegesen kisebb a támogatottsága a Legfelsőbb Bíróság bírái körében, esélyeit növelheti továbbá az is, hogy jó kapcsolatokkal rendelkezik leendő kormánypárti közigazgatási vezetőkkel.

A Fővárosi Bíróság elnökének neve is szóba került

A jelöltek között Gatter László, a Fővárosi Bíróság elnökének neve is felmerült, aki szintén jónak mondható kapcsolatokkal rendelkezik. Ő is sokkal inkább bírósági vezető, sem mint aktív bíró.

A szükséges kétharmad miatt még bármi megtörténhet

Úgy tudjuk, a pártok körében még nincs végső döntés arról, ki legyen az ország első számú bírája. Így tehát június 25-ig még bármi megtörténhet. Mivel a Legfelsőbb Bíróság elnökének megválasztásához a parlamenti képviselők kétharmadának igen szavazatára van szükség, nem valószínű, hogy simán egyezségre jutnak majd a politikai ellenfelek. Ebben az esetben - hiszen akadt már erre is példa - még az is előfordulhat, hogy egy még éppenséggel ismeretlen jelölt neve is felmerül, akiből akár befutó is lehet.