Auguszta
-4 °C
2 °C

Bukhatja a népszavazást az Albert házaspár

2008.05.26. 14:32
Az Alkotmánybíróság egy korábbi határozata értelmében eldöntendő kérdés hiányában, pusztán a népszavazásról szóló törvényben szereplő három éves moratórium biztosítása céljából, nincsen helye népszavazás kezdeményezésének. Így az Albert házaspár egészségbiztosítós kérdéséről sem muszáj szavazni.

Elképzelhető, hogy azért nem lehet megtartani az őszre tervezett ügydöntő népszavazást az egészségbiztosítási rendszerről, mert az Alkotmánybíróság (AB) egy korábbi határozata szerint kizárólag a hároméves moratórium miatt nem lehet népszavazást kiírni.

"Eldöntendő kérdés hiányában, pusztán a népszavazásról szóló törvényben szereplő három éves moratórium biztosítása céljából, nincsen helye népszavazás kezdeményezésének" - így szól pontosan az AB korábbi határozata, amelyet Szigeti Péter az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke hétfői levelében Szili Katalin Házelnök "figyelmébe ajánlott."

A határozat érdekessége, hogy adott esetben megszüntetheti az Albert-házaspár által elindított népszavazási kezdeményezést, amely így szól: "egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó üzleti alapon működő több biztosítós egészségbiztosítót."

Az Országgyűlés ugyanis hétfőn szavaz a népszavazási kezdeményezésben érintett egészségbiztosítási törvény visszavonásáról. Így előfordulhat, hogy a referendumnak nem lesz mit megszüntetnie, hanem csak a hároméves moratórium miatt tartanák meg.

Szili Katalin arra kérte a parlamenti frakciók vezetőit, hogy a Házbizottság csütörtöki ülésére alakítsák ki álláspontjukat a határozatról.