2024. június 19. 15:00
Horvátország
Albánia
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 19. 18:00
Németország
Magyarország
StuttgartArena II. forduló
2024. június 19. 21:00
Skócia
Svájc

Felfüggesztették a nácivadászat felfüggesztését

2004.07.26. 11:20
Egyelőre leállítná magyarországi nácivadász akcióját a Simon Wiesenthal Központ magyarországi képviselője. Az izraeli szervezet azonban másképp gondolja: eltökélt szándéka, hogy folytassa Utolsó esély akciót. A háborús bűnösökről gyűjtött adatok Izraelbe küldését az adatvédelmi biztos találta aggályosnak. Péterfalvi Attila ombudsman ugyanakkor elutasítja, hogy védené a nácikat.
Felfüggesztette magyarországi nácivadász akcióját a Simon Wiesenthal Központ - értesült az MTV Napkelte című műsora. Beer Iván, az Utolsó esély nevű akció magyarországi koordinátora szerint "olyan jellegű támadások indultak jogi alapokra hivatkozva" személye ellen, melyek a program felfüggesztésére kényszerítik. A szervezet vezetősége azonban röviddel Beer bejelentése után közleményben jelezte: Beer nélkül is folytatják.

"Mostantól kezdve nem fogadok és nem továbbítok semmiféle információt addig, amíg jogilag nem tisztázódik a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodája és a magyar állam, ezen belül az adatvédelmi ombudsman fenntartásai közötti ellentét" - nyilatkozta Beer az MTI-nek. "Ha a dolog tisztázódik és újra felkérnek koordinátornak, akkor én vállalom továbbra is, mert hiszek az ügyben" - tette hozzá.

A koordinátor eddig két esetben személyesen továbbította az információkat a jeruzsálemi központhoz. Az adatküldés óta öt-hét további bejelntést regisztráltak, ezeket azonban már nem juttatták el Jeruzsálembe.

Meghurcoltatástól tart

Beer úgy érzi, hogy az elmúlt napokban konkrétan a személyét érték támadások. "Én nagyon sokszor szenvedtem a hatalom jogi öklétől, és attól félek, hogy a hatalom és az ombudsman mögött álló hatalmas erők - nem biztos, az éppen a mostani regnáló kormány - (...) bizony a jognak fegyverével engem meghurcolnak, engem megpróbálnak ellehetetleníteni" - nyilatkozta a koordinátor.

Bevetett piszkos trükkök

A Simon Wiesenthal Központ azonban bejelentette: eltökélt szándéka, hogy folytassa Utolsó esély akcióját. Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal központ igazgatója, aki az Utolsó esély koordinátora világszerte, Jeruzsálemben kiadott hétfői nyilatkozatában leszögezte: eddig nem kapott semmiféle jelzést egyetlen magyar hivatalos személytől, sem pedig ilyen bejelentést arra vonatkozólag, hogy ez az akció sértené a magyar törvényeket. Amíg ilyen jelzést nem kapnak, folytatják az akciót Magyarországon is, valamely más helyi partner közreműködésével, amelyet a következő hetekben fognak megbízni.

Efraim Zuroff sajnálkozását fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Beer Ivánt visszalépésre kényszerítették. Ezt a Wiesenthal Központ igazgatója szánalmas kísérletnek minősítette arra, hogy megakadályozzák a magyarországi háborús bűnösök felkutatását, valamint a nácikkal való magyar együttműködés kérdésének nyílt megvitatását. Zuroff leszögezte: egyetlen más ország sem emelt jogi kifogást az Utolsó Eséllyel szemben, és több országban indítottak hivatalos eljárást a helyi ügyészek az akció során szerzett információk alapján. Nyilvánvaló, hogy azok, akiknek Magyarországon okuk van félni az Utolsó Esély eredményeitől, minden piszkos trükköt be fognak vetni az akció leállítása érdekében. Biztosíthatom őket, hogy taktikájuk nem fogja megakadályozni az Utolsó Esély akció működését Magyarországon - szögezte le végül Efraim Zuroff.

A náciknak is vannak személyiségi jogaik

A Wiesenthal központ akciója ellen Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos emelt kifogást, mondván az akció során feljelentett személyek adatainak a szervezet jeruzsálemi központjába juttatása adatkezelésenk minősül és személyiségi jogokat sérthet.

Az ombudsman állásfoglalása után a Wiesenthal központ úgy vélekedett, hogy Magyarországon védik a háborús bűnösöket. Efraim Zuroff, a program főkoordinátora szerint Péterfalvi állásfoglalása "fellengzős erőfeszítés arra, hogy egy látszólag az emberi jogokhoz kapcsolódó kérdést azoknak a védelmére használják, akik soha nem törődtek áldozataik emberi jogaival".

Nem pártolja a bűnösöket

"Nem pártolom a bűnösöket, a náci háborús bűnösök és kollaboránsok ellen itthon kell lefolytatni az eljárást, az ilyen esetekben a magyar hatóságokhoz kell fordulni" - utasította el a nácivadászok vádjait Péterfalvi. Mint az Indexnek elmondta, az adattovábbítást "nagyon szigorúan" kezelik a magyarországi törvények. Az ombudsman egyeztetést kezdeményezett az igazságügyi miniszterrel a törvény módosításáról.