Mihály
2 °C
16 °C

Ombudsman vizsgálja a nácivadász akciót

2004.07.14. 13:23
Állampolgári panaszra vizsgálatot kezdeményezett az adatvédelmi biztos a Simon Wiesenthal Központ kedden indult nácivadász akciójával kapcsolatban. A telefonos adatgyűjtés Péterfalvi Attila szerint az adatvédelmi törvény hatálya alá esik.
Panasz érkezett az adatvédelmi biztoshoz a Simon Wiesenthal Központ "utolsó esély" nácivadász akciója miatt. Az állampolgári beadvány a külföldi intézmény magyarországi adatgyűjtésének jogszerűsége felöl érdeklődött.

A Wiesenthal Központ kedden jelentette be a balti államokban indított akció magyarországi megkezdését. A központ telefonon várja a náci múltú személyekre vonatkozó információkat, a hiteles adatokat tízezer euróval "kompenzálják"- mondta el sajtótájékoztatóján Efraim Zuroff, a központ igazgatója.

Bár a Wiesenthal Központ a jogi eljárásig nem hoz nyilvánosságra adatokat, Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint már a bejelentések vizsgálata is az adatvédelmi törvény hatálya alá esik.

A jeruzsálemi központ nem kereste meg az akció kapcsán Péterfalvit. Az ombudsman az eset kivizsgálása előtt nem kívánt többet közölni az ügyről. "Elég érzékeny problémáról van szó, mindkét oldalon" - mondta.