Aliz
6 °C
14 °C

Ombudsman vizsgálja a nácivadász akciót

2004.07.14. 13:23
Állampolgári panaszra vizsgálatot kezdeményezett az adatvédelmi biztos a Simon Wiesenthal Központ kedden indult nácivadász akciójával kapcsolatban. A telefonos adatgyűjtés Péterfalvi Attila szerint az adatvédelmi törvény hatálya alá esik.
Panasz érkezett az adatvédelmi biztoshoz a Simon Wiesenthal Központ "utolsó esély" nácivadász akciója miatt. Az állampolgári beadvány a külföldi intézmény magyarországi adatgyűjtésének jogszerűsége felöl érdeklődött.

A Wiesenthal Központ kedden jelentette be a balti államokban indított akció magyarországi megkezdését. A központ telefonon várja a náci múltú személyekre vonatkozó információkat, a hiteles adatokat tízezer euróval "kompenzálják"- mondta el sajtótájékoztatóján Efraim Zuroff, a központ igazgatója.

Bár a Wiesenthal Központ a jogi eljárásig nem hoz nyilvánosságra adatokat, Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint már a bejelentések vizsgálata is az adatvédelmi törvény hatálya alá esik.

A jeruzsálemi központ nem kereste meg az akció kapcsán Péterfalvit. Az ombudsman az eset kivizsgálása előtt nem kívánt többet közölni az ügyről. "Elég érzékeny problémáról van szó, mindkét oldalon" - mondta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?