Géza
6 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Zuschlag-per: kampányokra ment a pályázati pénz

2008.11.05. 13:25
A szabadtéri rendezvények és kiadványok készítésére kért pályázati pénz egy része Csiha Judit és Baráth Etele MSZP-s országgyűlési képviselő-jelöltek kampányára használták fel, erősítette meg a Zuschlag-per másodrendű vádlottja, Lados István.

A Zuschlag János és 15 társa ellen indított büntetőper a másodrendű vádlott, Lados István kihallgatásával folytatódott szerdán Kecskeméten. Lados István megbízási szerződéssel dolgozott 2003 januártól az Országgyűlési Hivatalban. Egy irodája volt a képviselői irodaház 116-os szobájában, Zuschlag János és Arató Gergely MSZP-s országgyűlési képviselőkkel, valamint Őri András (a Fiatal Baloldal volt Zala megyei elnöke) negyedrendű vádlottal együtt.

Lados megismételte, amit korábbi kihallgatásán már elmondott. Zuschlag János gyakorta szólt Őri Andrásnak, hogy "kisnyúl, megjött-e a lovette". Ez azt jelentette, hogy Őri nézze meg, hogy a pénzintézetnél vezetett bankszámlára megjöttek-e a különböző pályázatokon elnyert pénzek.

Lados megerősítette, hogy a Táncsics Alapítványtól elnyert összegeket a pályázat szerint szabadtéri rendezvények és kiadványok készítésére kérték és nyerték, de ténylegesen Csiha Judit és Baráth Etele MSZP-s országgyűlési képviselő-jelöltek kampányára használták fel.

A másodrendű vádlott beszámolt arról, hogy tudomása volt arról, hogy Marsovszky Balázs hatodrendű vádlott, Prácser László kilencedrendű vádlott és Katus Ferenc hetedrendű vádlott részesedett a pályázatok révén elnyert összegekből. Azt azonban nem tudta, hogy ez "sikerdíj" vagy egyszerűen bizonyos részesedés volt-e.

A vádhatóság bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre.

Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Kiskunhalason önkormányzati képviselő, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának tagja is volt 2007. szeptember 21-től előzetes letartóztatásban van. Lados Istvánt már korábban házi őrizetbe helyezték, mert minden vádpontra kiterjedő, részletes vallomást tett.