Ötven Centet váltja Dupla Vé

2006.06.20. 17:06
Vajon szaunázik-e majd egy jót Bush elnök az Erzsébet téri hotelben, hány kilométert teker majd a kondigépen, jól alszik-e a deluxe-szoba puha ágyában? Csupa létfontosságú kérdés a közelgő elnöki látogatásról.

Túl a presztizsértékű megtiszteltetésen, nem nagy öröm ennyire nagy embert elszállásolni, legalábbis ezt lehet azok alapján gondolni, ahogy a Bush elnöknek szállást adó hotelek készülni szoktak a világ leg-leg-leg politikusának fogadására. Persze a készülődés részleteiről sok konkrétum nem szivárog ki egyetlen esetben sem, a biztonsági intézkedésekről még annyi sem - az alkalmazottaknak szerződésük tiltja, hogy beszéljenek a bizalmas mozzanatokról -, de jó pár apró titok így is kiszivárog.


Erzsébet tér 9-10.

Hétfőn derült ki, hogy a New York Palota helyett az ötcsillagos Meridien Hotelben tölti a szerdáról csütörtökre virradó éjszakát George W. Bush és népes stábja, ennek megfelelően a szállóban nagy volt a készülődés (persze ők nyilván hamarabb értesültek arról, hogy rájuk esett az elnöki látogatás szervezőinek választása), kedden a környező utcákon jó pár helyen rendőrségi szalagok zárták el a járdákat, útszakaszokat, a járőrőző Black Hawk helikoptereknek ottjártunkor azonban nyoma sem volt.


Diplomáciai autók a hotel bejáratánál

A hotel egyfelől bizonyára örül a későbbi marketingüzenetekben jól hasznosítható nagy név érkezésének, nem így a Meridienben lakó vendégsereg, akiket egy az egyben kiköltöztetnek erre a két napra, nem kevés kényelmetlenséget okozva ezzel a jól tejelő luxusturistáknak. A hétfőn hazánkban koncertező, szintén a Meridienben megszálló (de az egész hotelt megszállás alatt tartó Bush-sal szemben csupán egy emeletet elfoglaló) 50 Cent ezt megúszta, ő szerencsésen elkerülte hazája elnökét.


lezárt terület

A szállót - csakúgy, mint ilyen esetben a világban bárhol máshol - az elnök biztonsági emberei vették rögtön kezelésbe, kiépítettek egy rakás új telefonvonalat, poloskát irtottak és telepítettek a kulcsfontosságú helyeken. A szekrényhátú, bedrótozott fülű, vastag nyakú öltönyös ügynökök végigvizslatták az összes helyiséget, és listát készítettek a biztonsági szempontból aggályos pontokról, gondosan jegyzőkönyvezve az előrelátható szerdai teendőket.


Busch (Tájékoztató a szálló bal oldalán lévő utcácskában)

Maga az elnök természetesen a legnagyobb pop-rockcsillagok különcségeihez mérhető igénylistával érkezik, túl azon hogy nem akármilyen menüt kap majd csütörtökön ebédre, számos nem publikus kívánságát is teljesíteni kell. Ezekről nem sokat tudni, de például Dick Cheney alelnök esetében korábban már nyilvánosságra került a hotelekhez jó előre eljuttatott "wishlist", nem kevés derültséget keltve, hogy Bush helyettese csak a FOX, konzervatív hírtelevízió műsorát hajlandó elviselni bármilyen tévékészüléken.


Cheney kívánságlistája (Forrás: The Smoking Gun)

Bush listája valószínűleg hosszabb és cifrább alelnökénél, az, hogy a Meridien szolgáltatásai (fitness, szauna, jaccuzzi, masszázs, úszómedence, vegytisztítás stb.) közül mit vesz majd igénybe Bush az ott töltött pár óra alatt, egyelőre szintén rejtély. Állítólag a speciális kondigépeket kedvelő elnök kedvéért külön kellett hozatni egy minden izomcsoportot megmozgató szerkezetet a fitnessterembe, de az elnöki lakosztály kialakításán is változtatni kellett.


Egy szoba a Meridienben (Fotó: www.budapesthotelreservation.hu)

A hotel "deluxe" szobái júniusban körülbelül 60 ezer forintért vehetők ki egy éjszakára, a szobákban "egyénileg állítható légkondícionáló, szobai széf, interaktív TV-rendszer internet és PC-csatlakozással, közvetlen fővonal, valamint hangposta" található a tájékoztató szerint. Az amerikai elnök egyetlen éjszakát tölt ebben a környezetben, a miatta kiebrudalt vendégek feltehetően már csütörtökön visszatérhetnek a jól megérdemelt luxusba.  • Tippek
  • Bankszámla